Maslinovo ulje

Po bogatstvu ljekovitih materija, hranljivoj vrijednosti, prijatnosti ukusa i hemijskom sastavu, maslinovo ulje je neprevaziđeni dar prirode i dragocjen proizvod usklađenog djelovanja zemlje, sunca, vode, ljudskog znanja, umješnosti i pregalaštva.

Masline su najmlađa biljna kultura koja se u “Plantažama” gaji od 2005. godine.  Sa 17. 000 stabala koje trenutno posjeduju, Plantaže su vlasnici najvećeg maslinjaka u Crnoj Gori, a planiranim povećanjem zasada biće to najveći maslinjak u regionu. Tako će Crna Gora, domovina najstarije masline na svijetu, ponovo zauzeti mjesto koje joj pripada u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu maslinarsku priču.

Za kompaniju “13. Jul – Plantaže” maslinovo ulje predstavlja tečno zlato sa Ćemovskog polja. Ovaj dar prirode, uzgajan na poljima Plantaža u svom plodu nosi koncentrisane sve blagodeti, ljepote Mediterana i snagu podneblja Crne Gore, domovine Stare masline, koja je simbol Starog  Bara preko dvije hiljade godina.

Maslina, njen plod i dragocjeno ulje predstavljaju univerzalan simbol mediteranske kuhinje kao i čitave male filozofije ishrane, otpornosti i zdravlja ljudi, jer je izuzetno bogato vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama.

Zlatno – zelenkasto maslinovo ulje Plantaža koje plijeni svojom blagom notom gorčine, mirisom pokošene trave i voćnim tonovima, poslednjih godina impresionira gurmane i kuvare. U Plantažama maslinari brižljivo njeguju svoje maslinjake, a ručna berba sorti Leccino, Maurino, Arbequina i Barska žutica traje čak mjesec dana, jer se plod svake sorte bere u vrijeme optimalne zrelosti.

Najsavremenija tehnologija hladnog cijeđenja i brižljivo stvaranje mješavine pomenutih sorti rezultira plemenitim, elegantnim i pitkim uljem koje je do sada, višestruko, nagrađivano zlatnim medaljama za kvalitet.

Zvanično ocijenjeno kao vrhunsko, ekstra djevičansko maslinovo ulje Plantaža dokazuje da maslina van primorja može da podari vrhunsko ulje, što najbolje potvđuje i stara izreka: “Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, ona najbolje ulje može donijeti”.

Preporuka za služenje- najbolje ga je koristiti u svježem stanju, kao preliv za salate, razna topla i hladna predjela, morske plodove, ribu, tjesteninu i jela na bazi mesa.