O kompaniji

Kompanija 13. Jul – Plantaže osnovana je davne 1963. godine sa prvim zasadima vinove loze na Ćemovskom polju. U višedecenijsku tradiciju postojanja, utkane su suštinske vrijednosti poslovanja: kvalitet, integritet, sigurnost, povjerenje – koje prate razvoj kompanije više od pola vijeka i učvršćuju lidersku poziciju kako na lokalnom, regionalnom tako i na svjetskom tržištu.

Danas Plantaže predstavljaju modernu kompaniju poznatu po autohtonim sortama Vranac i Krstač, vrhunskim nagrađivanim vinima sa geografskim porijeklom, najvećim vinogradom iz jednog komada u Evropi – Ćemovsko Polje, impresivnom vinskom podrumu Šipčanik u kome odležava preko 2 miliona litara vina. S druge strane Plantaže predstavljaju motor domaće privrede i najvećeg izvoznika Crne Gore. Proizvodi kompanije izvoze se u preko 44 zemlje svijeta uključujući pokrivenost na gotovo svim kontinentima. 

Pored proizvodnje vina i rakija, portfolio kompanije obuhvataju i djelatnosti kao što su: vinogradarstvo, proizvodnja loznih kalemova, uzgoj pastrmke, proizvodnja maslinovog ulja i ugostiteljstvo. Plantaže mogu da se pohvale jednim od najvećih vinograda u Evropi, površine 2.310ha, sa tri vinska podruma, kao i plantažama breskve, matičnjaka loznih podloga, maslinjaka i ribnjaka sa kalifornijskom pastrmkom. Kako je glavni fokus oduvijek bila proizvodnja vina visokog kvaliteta, sa 10 miliona čokota vinove loze i čak 17 miliona flaširanih boca na godišnjem nivou, Plantaže predstavljaju najvećeg proizvođača grožđa i vina u regionu.

Matična kompanija nalazi se u Podgorici u Crnoj Gori, pored toga postoji poslovna jedinica u Beogradu, u Srbiji. Sa preko 650 zaposlenih predstavlja jednog od najznačajnih poslodavaca u zemlji. U koraku sa promjenama koje donosi moderno vrijeme i biznis, imperativ poslovanja predstavlja održivost, sistem kvaliteta, zadovoljstvo potrošača, zaposlenih i poslovnih partnera, kao i društveno odgovorno poslovanje.

Jedan od imperativa poslovanja naše kompanije je da budemo najbolji u onome što radimo, u svim aspektima poslovanja. Brižljivo planiranje razvoja, permanentna ulaganja u vrhunski kvalitet proizvoda, decenije iskustva u ovom poslu, praćenje vizije osnivača, postignuta harmonija vlasnika, menadžmenta i zaposlenih uz društveno odgovorno poslovanje su recept za trajanje uspjeha kompanije 13. Jul-Plantaže već više od pola vijeka.