Podrumi

Kompanija 13. Jul – Plantaže raspolaže sa tri vinska podruma ukupnog kapaciteta 33 miliona litara. U njima se odvija proizvodnja po svjetskim standardima.

Lješkopolje (Stari podrum) – Na lokalitetu Lješkopolje, davne 1963.godine, utemeljen je prvi podrum Plantaža u blizini tadašnjeg vinograda “Pavlovine”, koji je zauzimao površinu od 200ha.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, u ovaj podrum (tada pod imenom „Lješkopolje) je stizalo grožđe iz vinograda „Pavlovine”, ”Sadine”, ”Kokoti” i „Tološki lug“, koji su se nalazili u neposrednoj blizini, kao i grožđe iz vinograda “Jelenak“ iz okoline Danilovgrada. U to vrijeme, u podrumu je prerađivano i grožđe iz Crmnice – kolijevke Vranca. Prerada vina je obavljana u betonskim otvorenim bazenima (32 bazena po 28.000 lit), a njega i odležavanje vina u bačvama (18 bačvi od slavonskog hrasta od 4.000 do 8.000 lit), u betonskim cistijernama kapaciteta 1.500.000 litara i u sudovima od inoksa kapaciteta 2.000.000 lit. Tokom osamdesetih, napravljen je poseban dio za odležavanje vina u bocama, a sada su tu smještena naša arhivska vina. Izgradnjom novog podruma na Ćemovskom polju 1981. godine, podrum Lješkopolje je dobio današnji naziv – „Stari podrum”.

Početkom devedesetih, zakonom o restituciji, većina zemljišta sa vinogradima vraćena je ranijim vlasnicima. Proizvodnja vina u Starom podrumu se nastavlja, ali isključivo od grožđa sa Ćemovskog polja, koji je u vlasništvu Plantaža.

Građevinsko renoviranje podruma započeto je 2000. godine. Urađene su degustacione sale, a stare bačve su izbačene iz upotrebe i od njih su napravljeni originalni stolovi za degustaciju. Godine 2005. i 2006. je u podrumu smješteno 720 novih barika, 157 buradi od 500 lit. i 23 bačve od 5.000 litara. Na prostoru Starog podruma 2011. godine je počela sa radom nova  linija za proizvodnju vina kapaciteta 400.000 lit i ujedno nova era vinarije.

Danas je to savaremeni podrum, sačuvanog starinskog izgleda, u kome se proizvode najbolja vina Plantaža premium i ultra premium segmenta, kapaciteta 5 miliona litara. U njemu se nalazi i arhiva, smještena na 8 metara ispod površine zemlje, u kojoj se trenutno čuva i dozreva 8.000 flaša iz najboljih godina.

Lokacija

Ćemovsko polje – Od osnivanja kompanije “13. Jul –Plantaže”, najznačajnija etapa u njenom razvoju je projekat podizanja “Ćemovskog polja”, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Uporedo sa podizanjem najvećeg vinograda u jednom kompleksu u Evropi, 1981. godine izgrađen je i podrum “ Ćemovsko polje” ukupnog kapaciteta 190.000 hektolitara i hladnjača od 3.000 tona. Bio je to najsavremeniji podrum na prostoru bivše Jugoslavije u to vrijeme.

Danas se u ovom podrumu odvija najveći dio primarne prerade grožđa sa Ćemovskog polja. Sa ukupnim kapacitetom od 27 miliona litara, u podrumu se primjenjuje najsavremenija tehnologija i oprema za proizvodnju klasik i vrhunskih vina Plantaža.  U sastavu ovog podruma nalazi se i najsavremenija linija za flaširanje kapaciteta 10 hiljada flaša na sat.


Šipčanik – velelepni vinski podrum, nekadašnji je vojni aerodrom, pretvoren u impresivan prostor za odležavanje i starenje vina, smješten u srcu vinograda. Podrum se nalazi na prosječnoj dubini od preko 30 metara ispod zemlje. U obliku je zavojitog tunela, dugog 356 metara, prosječne širine 13,5 i visine 7 metara, prostire se na čak 7 000 metara kvadratnih. Temperatura je gotovo konstantna i kreće se između 17 i 19 stepeni, a vlažnost vazduha iznosi 80%. Za Plantaže, ali i za sve posjetioce, Šipčanik predstavlja pravu vinsku riznicu, gdje u drvenim buradima u svakom momentu odležava i stari preko dva miliona litara vina.

Lokacija