Podrumi

Kompanija 13. Jul – Plantaže raspolaže sa tri vinska podruma.

Lješkopolje, najstariji podrum kompanije koji je renoviran i pretvoren u prostor za odležavanje specijalnih / limitiranih serija vina, kao i za eksperimentalne vinifikacije. U ovom podrumu obavi se oko 100 mikrovinifikacija godišnje.

Ćemovsko Polje, u ovom podrumu odvija se najveći dio proizvodnje vina. Opremljen je najsavremenijom opremom i u njemu se primjenjuju najnovija svijetska proizvodno – tehnološka dostignuća.

Šipčanik, velelepni vinski podrum, nekadašnji je vojni aerodrom, pretvoren u impresivan prostor za odležavanje i starenje vina, smješten u srcu vinograda. Podrum se nalazi na prosječnoj dubini od preko 30 metara ispod zemlje. U obliku je zavojitog tunela, dugog 356 metara, prosječne širine 13,5 i visine 7 metara, prostire se na čak 7 000 metara kvadratnih. Temperatura je gotovo konstantna i kreće se između 17 i 19 stepeni, a vlažnost vazduha iznosi 80%. Za Plantaže, ali i za sve posjetioce, Šipčanik predstavlja pravu vinsku riznicu, gdje u drvenim buradima u svakom momentu odležava i stari preko dva miliona litara vina.