Istorija

Šezdesetih godina prošlog vijeka počela je priča o savremenom vinogradarstvu i vinarstvu Crne Gore, kada su spojena poljoprivredna dobra na području Podgorice, Danilovgrada i Virpazara u Agrokombinat „13. jul“, koji se kasnije razvio u modernu kompaniju
13. Jul – Plantaže

Podizanje vinograda površine od 1.500 hetktara na samom početku bio je nevjerovatan poduhvat na Ćemovskom polju koje je u to vrijeme više bilo polje kamena, nego zemlje. Danas je to najveći  vinograd u Evropi u jednom kompleksu i prostire se na 2.310 hektara.

Na žaropeku –  golom kamenu, u besplodnom divljem polju koje sunce grije čak 2.500 sati godišnje, od 1977. do 1982. godine zasađeno je čak 10 miliona čokota vinove loze. Bio je to najveći vinogradarski poduhvat u Evropi tog vremena, vrijedan tadašnjih 62 miliona dolara. Ćemovsko pustopolje orodila je loza vranac. Najprije vranac, zatim krstač, a onda i druge plemenite sorte vinove loze.

Prije pola vijeka, to je izgledalo kao avantura, a danas vina Plantaža pišu stranice istorije osvajajući brojna priznanja na najprestižnijim svjetskim manifestacijama.