Francuski ambasador u posjeti kompaniji 13. Jul – Plantaže

Simbolično uz berbu vranca dogovorena i saradnja sa franscuskim partnerima

Kompanija ,,13. Jul – Plantaže“ ugostila je u jutarnjim satima ambasadora Republike Francuske Kristijana Timonije i predstavnika Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajka Uskokovića, koji su zajedno sa Odborom direktora i menadžmentom crnogorskog vinskog giganta, iskoristili priliku da učestvuju u ovogodišnjoj berbi vranca i upoznaju se sa prostranstvom vinograda na Ćemovskom polju.

Po dolasku na područje Šipčanika, goste je dočekala direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje Milena Mugoša, koja je prisutnima predstavila karakteristike najvećeg vinograda u jednom kompleksu u Evropi, kao i interesantne informacije o autohtonim sortama.

,,Zadovoljstvo je što sto smo Vas ugostili. Vranac je za nas specifičan i on pokriva 70 odsto površine. Imamo preko 26 različitih vinskih sorti. Stone sorte vinove loze prostiru se na površini od 135 ha. Što se tiče francuskih, ističu se Šardone, Merlo i mnoge druge. Do sada smo završili 70 odsto ovogodišnje berbe,“ objasnila je Mugoša.

Nakon toga, gostima je uručena neophodna oprema, u vidu kecelja, rukavica, makaza i kanti. Berbu vranca obilježila je sjajna atmosfera, a posjetioci nijesu krili impresije. Ambasador Republike Francuske Kristijan Timonije, istakao je da nepegledno prostranstvo čokota kompanije ,,13. jul Plantaže“ predstavlja pravi san za svakog Francuza.

,,Za mene je ovo važan momenat. Osjećam se kao kod kuće. Mislim da Francuzi i Crnogorci imaju pravi vinski teren. Mjesto je super, čuo sam da ga posjećuje veliki broj turista. Juče sam imao priliku da probam ,,Premijer“  i izuzetan je. Mislim da je ,,Vranac Pro Corde“ takođe dobar. Dokaz o razmjeni između Francuske i Crne Gore je to što u ovom vinogradu postoje franucuske i crnogorske vrste vina i ona dovodi do dobrih rezultata,“ kazao je Timonije. 

Sa njim je bio saglasan i predstavnik Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća Rajko Uskoković, koji je po prvi put posjetio lokalitet vinograda.

,,Mogu reći da smo vrlo impresionirani sa onim što smo vidjeli. Drago nam je što možemo da se na licu mjesta uvjerimo koje kapacitete ima crnogorski brend ,,Plantaže“. Mislimo da je pravi način da Francuska, kao zemlja vina, bude promoter i saradnik sa kompanijom ,,Plantaže“. Nadamo se da će se današnja radna posjeta ovom lokalitetu pretvoriti u jedan zajednički poduhvat, koji će donijeti konkretne rezultate, izjavio je Uskoković, a ujedno i otkrio da mu je najdraže crnogorsko vino ,,Vladika“, kao i da Francuzi smatraju da naša zemlja proizvodi kvalitetna vina. 

Nakon završetka uspješne berbe, uslijedila je posjeta jedinstvenom vinskom podrumu Šipčanik, riznici smještenoj u srcu istoimenog brda. U pratnji ljubaznih domaćina, posjetioci su imali priliku da upoznaju nesvakidašnji ambijent unutar kojeg se čuvaju najkvalitetnije sorte. 

Nakon degustacije pjenušavih vina i tradicionalnog crnogorskog doručka, predsjednik Odbora direktora kompanije ,,13. jul Plantaže“ Nebojša Vuksanović, nije krio zadovoljstvo što su uspjeli da razmijene iskustva i da pokrenu pregovore o mogućim modelima saradnje sa francuskim partnerima.

,,Utisci su jako pozitivni. Ključne teme su bile nove tehnologije u proizvodnji, ali i novi distributivni kanali. Vjerujemo da ovakvi kontakti i obnavljanje lijepih tradicija, kada strane diplomate posjećuju najznačajnije privredne subjekte, mogu i trebaju da u budućnosti otvore neke potencijalne saradnje između crnogorskih i kompanija u inostranstvu. Ono što spaja Crnu Goru i Francusku je ljubav prema vinu,“ zaključio je Vuksanović.