Moćni Vranac Barrique 2016


Uvod u sortu

Crmnica – postojbina naše dostojanstvene sorte. Na ovom tlu se vjekovima gajila vinova loza. Terasni vinogradi ovog kraja  su samo početak razvoja  kreativnosti tadašnjih tvoraca,  da na visini od oko 400m na potezu Bukovik – Brčeli započnu priču koju ćemo mi danas nazivati Tradicija. Iz Crmnice Vranac se širio Crnom Gorom. Najveći vinogradarski kompleks sunčanog regiona pod ovom sortom, podignut je na Ćemovskom polju, gdje je temelj identiteta ove sorte napravila  vinarija  „13 Jul Plantaže“.  Blizu 70 % zasada vinove loze od preko 2000 hektara, nalazi se pod autoritativnim Vrancem.

Plantaže danas u svojoj ponudi širokog spektra različitog sortimenta i kategorija Klasik, Premium, Ultra premium i Selekcija, imaju 8 različitih vina gdje je u istom orkestru komponovano 8 različitih simfonija.  Za ovu priliku smo odabrali jednu novu, tek komponovanu, čije tonove dijelimo sa našom publikom.

Vranac Barrique 2016

Sa prvim dodirom vina i čaše vino pokazuje mladost, potencijal, raskoš… Svoju uzvišenost Vranac reflektuje bojom zrele marelice, visokog  inteziteta  sa tankim vodenim prstenom. Izgleda mlado, premlado, željan dokazivanja, spreman da pokaže snagu i odvažnost. Njegova vizuelna tromost i kolorit čaše koju boji, predstavlja potencijal za svakog ko drži čašu sa vrunskim vinom i čeka da u njemu uživa.


Njegove bujne arome dolaze do izražaja poslije nekoliko minuta mirnog spavanja u čaši. Njegova sortnost ponosno diriguje bogatim aromama crnog i crvenog voća gdje dominiraju crna ribizla, borovnica  i suva šljiva koje prate,  ne manje intezivne, ali dosta svježije note nara, višnje, brusnice i šipurka. Sekundarne arome pečene vanile, slatke karamele i pikantne kedrovine ne ugrožavaju identitet velikog vina, naprotiv, one su perfektno integrisane u sjajan orkerstar koji predstavlja pjesmu za svjetski festival nagrada i medalja, ali to još ne znamo,  treba ga probati.  Izbalansirano, nadahnuto, bujno… Svaki novi miris odaje novi akord Vranca odležalog 80% u francuskom i 20 % u američkom bariku godinu dana, a ostatak u inoksu i boci.


Na ukusu sočno, bogato, ekstraktivno i čarobno. Plijeni punoćom, bogatstvom slašću.  Arome skučenosti  i nepredvidivosti vina koje je još mlado su samo atribut i plus predvidivog i mladog Vranca . Pored voća, začina i sekundarnih aroma vrhunskog hrasta sa dominantnim retronazalnim notama karamele i tablerone, mladi tanini se bore da pokažu potencijal dugog odležavanja u boci.

 
Punog tijela, blago pikantne i hrapave teksture za koju su se somotasti tanini izborili sa dugom i kremastom svježinom i završnicom, gdje je malolaktična fermentacija savšeno odigrala ulogu dirigenta orkestra .

Ogroman potencijal, sa 14,7% alkohola i sada već 5 godina odležavanja u bariku, tanku i boci, Vranac Barrique 2016 traži ozbiljan zalogaj uz svoju performansu. Sam po sebi može biti i pomalo sebičan, jer podsjeća na sportistu u punoj snazi, tek izašlog iz teretane. Masnija i začinjenija jela od crvenog mesa sa različitim sosevima, kao i bogatim pečenjima ispod sača, samo su jednostavan izbor uz raskošni Vranac. Možete ga poslužiti i sa jednostavnijim zalogajima od ribe i mesa.


Vranac Barrique 2016 – Vranac visokog potencijala, kojeg treba dekantirari prije posluživanja.

Miroslav Radojčin, Sommelier i Konsultant  za edukaciju u Plantažama