Tečno zlato sa Ćemovskog polja – Zlatna medalja za kvalitet maslinovog ulja Plantaža

Maslinovo ulje kompanije 13. Jul Plantaže, sa četiri osvojene medalje, trijumfovalo je na nedavno završenoj 22. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara: Noćnjak 2020., održanoj od 24. do 26. juna u Zadru.

Maslinovo ulje 13. Jul Plantaže

U izuzetno jakoj konkurenciji, 423 uzorka maslinovog ulja uglavnom iz regiona i to najviše iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, maslinovo ulje Plantaža osvojilo je dvije zlatne i dvije srebrne medalje. Zlatnu medalju osvojilo je ulje Plantaža koje se nalazi u prodaji na tržištu i predstavlja kupažu tri sorte (Leccino, Maurino i Istarska bjelca) kao i otvoreno sortno ulje Leccino. Otvorena ulja od sroti Istarska bjelica i Maurino osvojila su srebrne medalje. Imajući u vidu da se zlatnom medaljom nagrađuju ulja koja osvoje od  90 do 100 poena, i ovim uljima je zlato za dlaku izmaklo jer je ulje od sorte Istarstka bjelica ocijenjeno sa 89,5 poena, dok je ulje sorte Maurino imalo visoku ocjenu za srebrnu medalju 87.5.

Na manifestaciji je učestvovalo 11 maslinara iz Crne Gore (7 iz Ulcinja, 2 iz Bara i po jedan iz Podgorice i Svetog Stefana) sa ukupno 14 uzoraka svojih ulja. Svi maslinari su učestvovali sa 1 uzorkom osim Plantaža, koje su međunarodnim sudijama predstavila četiri uzorka maslinovog ulja sa Ćemovskog polja. U tako jakoj konkurenciji sa tradicionalno kvalitetnim uljima iz Dalmacije, Istre i sa hrvatskih ostrva crnogorski maslinari su imali zapažen uspjeh osvojivši 4 zlatne i 4 srebrne medalje za ulja i 2 zlatne medalje ua prerađevine od maslina.  Polovinu medalja za kvalitet maslinovog ulja za Crnu Goru osvojile su Plantaže. Ovo je praktično jedina manifestacija gdje crnogorski maslinari mogu da uporede kvalitet svog ulja sa uljima regiona.

Proizvodnja maslinog ulja na crnogorskom primorju ima dugu i bogatu tradiciju, a Plantaže maslinovo ulje proizvode tek treću godinu i svrstavaju se u najmlađe maslinare u Crnoj Gori. Međutim, kvalitet ulja sa sunčanog Ćemovskog polja od početka ravnopravno konkuriše najboljim uljima čiji su proizvođači iskustva u ovoj proizvodnji sticali preko više generacija. Pokazalo se da je stručni tim Plantaža odabrao prave sorte za proizvodnju maslina van primorja, da je pravovremenim i kvalitetno obavljenim agrotehničkim mjesrama dobio zdrav plod masline, da je berbu obavio u pravo vrijeme a preradu najkasnije 24 časa nakon berbe. Sve to uslovilo je proizvodnju maslinovog ulja najvišeg kvaliteta. Od tradicije crnogorskog maslinarstva Plantaže su preuzele ono najvažnije a to je ljubav prema maslinama. 

Pored zlatnih medalja i zvanično nepristrasne i visoko stručne ocjene koja je upravo stugla iz Zadra, najvažnija ocjena kvaliteta za maslinovo ulje Plantaža stiže svakodnevno od naših potrošača. Zlatne medalje samo potvrđuju da je ulje Plantaža vrhunsko, extra djevičansko ulje. Ovo ulje svojom pikantnošću i blagom notom gorčine i voćnog ukusa, dokazuje da se vrhunsko ulje može dobiti i nav primorskog regiona, a to potvrđuje i stara maslinarska izreka: „Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, onda najbolje ulje može dati.

Plantaže trenutno raspolažu sa oko 13.000 stabala maslina, ali na tome ne staju. Plan je da se u naredne dvije godine prošire zasade na ukupno 20.000 sadnica. Sa brojem stabala koji trenutno posjeduju, Plantaže su vlasnci najvećeg maslinjaka u Crnoj Gori, a sa povećanjem broja zasada biće to najveći maslinjak u region.