13. Jul – Plantaže uvijek uz projekte koji čuvaju tradicionalne vrijednosti i kulturno nasljeđe

SJEĆANJE NA KSENIJU CICVARIĆ

PREMIJERA PREDSTAVE SLAVUJ

Predstava „Slavuj“ –  dramsko muzička Forma za Kseniju, za koju tekst i režiju potpisuje Varja Đukić, premijerno je izvedena sinoć u prepunoj sali KIC-a Budo Tomović, u Podgorici.

„13 Jul Plantaže“ kao društveno odgovorna Kompanija, koja pažljivo prati sva društvena dešavanja i odgovorno se odnosi prema svojoj zajednici, smatrajući muzičko nasljeđe kao važan dio njenog identita, sa zadovoljstvom je prihvatila da bude dio i ovog projekta. Ksenija Cicvarić kao najautentičniji predstavnik izvornog crnogorskog melosa, svojim lirskim glasom, specifične boje osvajala je srca velikog broja ljudi širom svijeta, baš kao što to danas čine vine naše komapnije, kao najutentičiniji predstavnici crnogorskog vinogradarstva i vinarstva.

Predstava “ Slavuj” je  multimedijalno scensko prikaz biografskih i muzičkih „slika“ iz života Ksenije Cicvarić i grada Podgorice, ostvareno kroz pripovijedanje, dijalog, koreografiju i video materjal. Ova drama hronološki prati odrastanje Ksenije Cicvarić i događaje koji su obilježili njenu biografiju, a koji ujedno pripadaju istorijskom društvenom i muzičkom nasljeđu Podgorice, Crne Gore i SFR Jugoslavije.  

Nakon premijere predstave koju je publika nagradila dugim aplauzom, u holu KIC-a organizovan je i koktel na kom su gledaoci uživajući u vinima Plantaža razmijenjivali utiske o predstavi i nastavili da oživljavaju sjećanja na “Slavuja” sa Ribnice. 

Ksenija Cicvarić rođena je u Staroj varoši u Podgorici 1929. godine od oca Radivoja Bracovića i majke Simone, rođene Zlatičanin. Završila je Gimnaziju, a san da studira pjevanje, zbog materijalnih uslova porodice, nije joj se ostvarioPjevačku karijeru počela je šezdesetih godina u Radio Titogradu,a nastavila u Radio Beogradu u ansamblu slavnog Vlastimira Pavlovića Carevca. Veliki radnik, pouzdani prijatelj, divan drug i čovjek, nezavidljiv kolega, oduševljavala je publiku na brojnim i nezaboravnim koncertima širom Jugoslavije.

Svojim pjesmama donijela je sasvim nov melos i demantovala mišljenje da se crnogorska narodna pjesma može samo uz gusle pjevati. Otkrila je poseban način pjevanja. Neke njene melodije postale su pravi hitovi i od mnogih pjevača usvojene. Ipak, najveći dio pesama ostao je samo njeno imanje.

Slavuj sa Ribnice, kako su je mnogi oslovljavali, plijenio je ljepotom svoga glasa, pričinjavajući drugima radost, dok je njen život lomila tuga. Pjesmama “Oj vesela veselice”, “Milica jedna u majke”, “Sejdefu majka buđaše”, “Dolinom se šetala djevojčica mala”, “Mlada Jelka”  liječila je sopstvenu tugu. 

Crnogorska narodna nošnja (jedna od najskupljih na svijetu) savršeno je odgovarala njenom stasu, ljepoti, otmenosti i melanholičnom osmijehu. Godine 1997. 11. februara u sedamdesetdrugoj godini života napustila nas je Ksenija – najautentičniji predstavnik izvornog crnogorskog melosa.  Sačuvala je veliki dio blaga naše narodne pjesme, a njen prefinjeni ukus i senzibilitet znalački su odabirali najbolje. Snimala je ploče i kasete koje su bile i ostale najveći hitovi u našem narodu.