Šta je TERROIR?

Kategorija: Edukacija / Vino

Mnogo puta smo rekli, a ljubitelji vina kompanije 13 Jul- Plantaže čuli : “Ponosni smo na naš TERROIR, ponosni smo na naše Ćemovsko polje, naše vinograde, naše podrume i naša vina ”...

Plantaže berba 2019. Ćemovsko Polje, Podgorica

TERROIR se može definisati na različite načine, ali svi se slažu oko jednog:

TERROIR je neprevodivi francuski izraz koji se koristi u vinarstvu i predstavlja sintezu klime, geologije, topografije, tradicije, znanja i iskustva kada je uzgajanje vinove loze i proizvodnja vina u pitanju!

Baziran je na francuskom vinskom apelacionom sistemu – Appellation d’Origine Controlee AOCkoji je postao model za zakone i Apelacije u cijelom Svijetu, koji prije svega podrazumijeva zemljuzemljište i sortu vinove loze, kao i specifičnosti vezane za sva tri pojma; 

To podrazumijeva razlike između vinskih regiona ili  vinogorja, pa čak i različite sekcije istih vinogorja i potencijal njihovih različitih vina po kvalitetu i stilu sa grožđem iz istog vinogorja, kao i potencijal različitih vinograda i različitih regiona da proizvode različita vina od iste sorte grožđa.

Elementi koji najviše utiču na idnentitet Terroira:

  • Klima
  • Zemljište
  • Topografija (visina, nagib i položaj zemljišta)
Plantaže berea 2019. Ćemovsko Polje, Podgorica

U finalnom plasmanu vina na tržište, njegovu prepoznatljivost, marketing i cijenu, Terroir ima uticaj na:

  • Proizvod i brendiranje;
  • Mogućnosti različitih cijena zbog kvaliteta različitog Terroira u različitim berbama;
  • Old World / New World  / Tehnike vinifikacije;
  • Terroir jela / Terroir vina;

Ponosni na snagu našeg podneblja koje objedinjuje sve karakteristike za proizvodnju kvalitetnih vina, dugogodišnju tradiciju, podrume I naš vinograd Ćemovsko polje – Ponosni smo na naš Terroir.

Miroslav Radojčin, Edukativni konsultant i Sommelier 13. Jul Plantaže