Krstač – Jedinstvena ljepota našeg podneblja

Crnogorsko bijelo vino Krstač je svjetski raritet, jer je sorta od koje se dobija toliko izbirljiva da joj je čak i mala Crna Gora prevelika. Zanimljivost ovog vina naglašena je, upravo, time što je  Krstač najtvrdoglaviji crnogorac kojeg Crna Gora ima.

Samo vino je svijetlo zlatno žute boje sa zelenkastim odsjajem. Dobilo je ime po istoimenoj autohtonoj bijeloj crnogorskoj sorti. Karatkeriše ga oblik grozda koji podsjeća na krst, po čemu je sorta i dobila ime.

Čudesno je to sa sortama plemenite vinove loze! Ima ih preko 20.000 a svaka iskazuje sebi svojstvenu osobenost. Neke su, kao na primjer šardonei ili kabernei, selilački nastrojene, pa su osvojile kontinente, dok druge u genima nose kod: nigdje iz zavičaja, kao naš Krstač!

Nema je nigdje drugo do u maloj Crnoj Gori, a i ovdje je vrlo izbriljiva u biranju staništa. Njeni odlični poznavaoci zabilježili su da je još prije stotinu godina krstač zaposjedao areal, koji s kraja na kraj nije bio duži ni širi od 40-50 kilometara.

Krstač je prastara crnogorska sorta, a biće da mu je porijeklo selo Beri u Lješkopolju, gdje ga je, kao i u Doljanima, najviše bilo u zasadima  privatnih vinograda. Krajem 60-tih godina prošlog vijeka bilo je tamo nakalemljenih vinograda Krstača za koje ni najstariji stanovnici nijesu znali kada su posađeni, niti su to, pak, prije njih znali njihovi očevi.

Od tada je Krstač nešto proširio svoje područje, ali za razliku od Vranca, koji je imao još uži areal, nije prekoračio granice Crne Gore. A pitanje je da li će to ikada i učiniti.

Danas u flaši Krstača reklo bi se imamo jedinstvenu ljepotu.

Više o vinu pročitajte na linku