Master Class: Sva lica Vranca Pro Corde

30 GODINA VINA OD SRCA

Master class na temu “Sva lica Vranca Pro Corde” u organizaciji kompanije “ 13. Jul -Plantaže”, koji je održan 07. Marta u hotelu Hilton, kao uvodni događaj ovogodišnjeg salona Montevino, bez sumnje je pokazao zašto je Pro Corde već trideset godina jedan od simbola crnogorskog vinogradarstva.

U čast dva velika jubileja, 60 godina od osnivanja kompanije i 30 godina od izlaska Pro Corde-a na tržište, Plantaže su u punoj sali hotela Hilton, svojim gostima pružile jedinstvenu priliku da tokom ekskluzivne vertikalne degustacije osam berbi (1999, 2004, 2007, 2011, 2012, 2016, 2018 i 2020) spoznaju evoluciju vina Vranac Pro Corde  kroz dekade i na ovom primjeru se uvjere u snagu, moć i potencijal Vranca.

U uvodnom dijelu radionice, Bojan Gašović, direktor prerade u Plantažama upoznao je prisutne sa istorijatom nastanka i razvoja Vranca Pro corde, vina koje je otvorilo sva vrata vinskog svijeta, i tom prilikom istakao da je Pro corde, bez sumnje, jedno od najcjenjenijih vina sa ovih prostora, ali i jedna od najljepših i najuzbudljivijih priča crnogorskog vinarstva.

„ Kada bismo morali da izaberemo samo jedno vino koje bi predstavljalo čitavu Crnu Goru, to bi zasigurno bio Vranac Pro Corde kao stopostotni Vranac, nastao kao rezultat rada naučnih istraživanja sprovedenih osamdesetih godina prošlog vijeka u kojem su učestvovali stručnjaci iz Plantaža sa jedne i francuski iz Narbona sa druge strane, i vino koje je već decenijama najznačajniji i najprepoznatljiviji brend Plantaža širom svijeta.“

Tokom degustacije koja je uslijedila, rapsodija mirisa i ukusa ispunila je salu od prve do posljednje čaše. Intezivna voćnost, struktura, snaga, kompleksnost i dugotrajnost vina ističu se kao osnovni kvaliteti mlađih berbi, dok starije berbe od 2007. godine karakterišu tercijarne arome kože i kafe ali i činjenica da su ova vina i nakon više od 15 godina u odličnoj kondiciji.

Pro Corde 2018 –  Kao najmlađe vino u vertikali zrači svježinom mirisa i ukusa i najizrazitije pokazuje tipične sortne arome. Na nosu i u ustima osjeća se dominacija crnog i crvenog voća sa intezivnim aromama kupine i trešnje, potpomognuto prijatnim aromama drveta. Na ukusu puno i dugotrajno.

Pro Corde 2016 – Najnagrađivanija berba Pro Corde-a i zlatna medalja na Decanteru. Vino žive crvene boje. Na mirisu veoma istaknute arome voćnog karaktera, prije svega crnog šumskog voća. Na ukusu puno i odlično ukomponovanih kiselina.

Pro Corde 2012U vinu dominiraju voćno začinski tonovi, prije svega nana, odnosno mentol, koji mu daje jednu senzaciju hlađenja, takođe i likoricije – sladić, čokolada i karamela. Gledajući u kako dobroj kondiciji se ovo vino nalazi poslije više od deset godina, ovo je pravi dokaz dugovječnosti vina proizvedenih od Vranca.

Pro Corde 2011Zlatna berba Plantaža i jedna od najboljih u istoriji kompanije. Pro corde iz berbe 2011 je moćnije i veće od prethodne berbe. Miris i ukus i dalje voćan, sa notama svježeg voća što nije karakteristično za vina starosti preko deset godina. Na ukusu su primjetni kakao, karamela, višnja i sladić.

Pro Corde 2007 – Prva berba koja je odležavala u drvetu. Ovo je, takođe, prva berba na degustaciji kod koje se uočava blaga degradacija boje, tipična za odležala vina. Primarne voćne arome su zamijenile tercijarne. Na mirisu i ukusu se osjećaju zemljani tonovi kože i kafa. Vino u odličnoj kondiciji.

Pro Corde 2004 – Posljednja godina proizvodnje Pro Corde-a na Starom podrumu ( fermentacija vršena u betonskim sudovima). Niži sadržaj šećera, niži sadržaj alkohola 12,5 vol%, više kiseline. Karakterišu ga note suvog voća ribizle, kupine, borovnice, na koje se nadovezuju tercijarne arome

Pro Corde 1999  –  Fermentacija vršena u betonskim sudovima . Boja starog vina, patina crvena. Vino brzo pokretljivo sa rijetkim suzama što ukazuje na niži sadržaj alkohola, Na mirisu čisto, puno oksidativnih tonova duvana, suve šljive, suve smokve, suvog grožđa i kafe.

Za kraj degustacije, gostima je premijerno predstavljena berba 2020. U pitanju je berba koja će doživjeti potpuni redizajn i kao takva u junu se pojaviti na tržištu. U njoj se jasno uočava prava snaga selekcionisanih klonova Vranca, koji se prvi put koriste za proizvodnju ovog vina.  Na mirisu imamo pravu eksploziju voćnih tonova, svježe trešnje, šljive, dok na drugom mirisu osjećamo tonove kafe, vanile i čokolade. Ukus vina takođe voćan, izrazito pun i dugotrajan. Kiseline veoma primjetne ali dobre ukomponovane daju naznake potencijala za dugo odležavanje.

Na Master classu, u kojem su podjednako uživali kako gosti, tako i domaćini, kao jednoglasni zaključak proizilazi da je Vranac Pro Corde  moćno vino ozbiljne emocije, koje snagu sorte i vina jasno poakzuje i u berbama starijim preko dvadeset godina. Na kraju, ali ne i najmanje važno, naprotiv, kao njegova najveća prednosti ističe se činjenica da je ono fer odnos sa potrošačima već 30 godina, i vino koje svojim izvrsnim i priznatim kvalitetom ostaje dostupno svima.