Radna posjeta Premijera i Potpredsjednika Vlade Crne Gore kompaniji Plantaže

Predsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković boravili su danas u radnoj posjeti kompaniji “13. Jul -Plantaže“, tokom koje su sa članovima Odbora direktora, vd Izvršnog direktora, g-dinom Igorom Čađenovićem i članovima menadženta razgovarali o aktuelnoj situaciji u kompaniji.

Na sastanku su razmotrena brojna pitanja i razmijenjena mišljenja o problemima koji opterećuju poslovanje kompanije, tokom kojeg su predstavnici Vlade dali punu podršku inicijativama Uprave na prevazilaženju aktuelne finansijske situacije.

Predsjednik Odbora direktora, Nebojša Vuksanović, ispred kompanije, zahvalio se predstavnicima Vlade na posjeti i konkretrnim mjerama podrške koji se odnose na finansijsku pomoći u iznosi od 1.5 milion eura, koju je Vlada Crne Gore u decembru prošle godine, prvi put, opredijelila Plantažama za saniranje višemilionske štete koju je zasadima na Ćemovskom polju nanio grad u junu 2022. godine, kao i iskazanoj saglasnosti da se pitanje poreskog duga u iznosu od 11 miliona eura riješi kompenzacijom za zemljište, i podrške oko prodaje dijela zemljište koje se ne koristi za poljoprivrednu proizvodnju, čime se omogućava kompaniji da konsoliduje i stabilizuje finasnije i krene putem oporavka.

Vuksanović je predstavnike Vlade upoznao sa svim dosadašnjim aktivnostima koje su aktuelni saziv Odbora direktora i menadžment kompanije preduzeli sa ciljem izlaska iz višegodošnje krize u poslovanju i rješavanja nagomilanih problema sa kojim su se suočili dolaskom u kompaniju, i iskazao uvjerenje da Plantaže, rješavanjem pitanja poreskog duga i revalorizacijom dijela zremljišta, kao i implementacijom nove poslovne strategije sa velikim optimizmom ulaze u poslovnu 2023. godinu,u kojoj će uložiti sve napore da se ona završi sa pozitivnim poslovnim rezultatima.

Tokom radnog dijela posjete vd Izvršnog direktora, g-din Igor Čađenović upoznao je Premijera i Ministra sa proizvodnim i razultatima poslovanja u prethodnoj godini, u kojoj se bilježi rast prihoda od prodaje blizu 10% u odnosu na 2021. godinu, i projekcija pozitivne EBITDA za 2022. godinu.

Predsjednik Vlade, dr Dritan Abazović je istakao zadovoljstvo rezultatima koje je aktuelna Uprava postigla u prethodnom periodu, što je konačno dovelo do toga da je negativna aura, koja je godinama bila oko kompanije, pri kraju i iskazao spremnost i odlučnost Vlade Crne Gore da podrži inicijative kompanije koje su u proceduri i koje će pomoći da se, nakon brojnih godina problema, ona vrati na stazu stare slave. Premijer Abazvoić je izrazio uvjerenje da će se Plantaže, kao državna kompanija čija imovina je procijenjena na preko 400 miliona eura, uz konkretne mjere podrške Vlade Crne Gore, u narednom periodu razvijati kao kompanija koja će biti konkurenta na svjetskom tržištu.

On je naveo da Vlada i rukovodstvo kompanije žele stvoriti novu perspektivu za Plantaže, oslobađajući ih ranije stečene percepcije u javnosti. Takođe, premijer Abazović je naglasio da se kompanija, nakon brojnih godina problema, vraća na staze slave, navodeći da od 2023. očekuje da bude godina u kojoj će se konstatovati normalizacija bilansa i poslovanja, najavljujući nekoliko poteza koje će Vlada preduzeti u tom kontekstu.

Potpredsjednik Vlade i Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede , g-din Vladimir Joković ocijenio je da Plantaže, kao jedini pravi brend u Crnoj Gori, koji raspolaže sa ogromnim resursima i vrijednom imovinom, treba da ostanu u državnom vlasništvu, kao i da će resorno ministartsvo učiniti sve da u zakonskim okvirima pomogne upravi u rješavanju aktulenih problema. Jedna od tih mjera, koja se odnosi na  finansijsku pomoć u saniranju štete od grada, je već realizovana, dok će  inicijative uprave koje su u proceduri biti procesuirane u što kraćem roku, kako bi omogućile kompaniji da u narednom periodu stabilno posluje.

U pratnji predstavnika Uprave, Premijer i ministri obišli su i zasade na Ćemovskom polju gdje su se upoznali sa aktulenim proizvodnim procesima, kao i budućim razvojnim i investicionim projektima.