Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države

Razgovor o poslovanju kompanije Plantaže sa u doba korona krize sa predsjednikom borda jedne od najvećih crnogorskih kompanija, prof. dr BožoMi Mihailovićem u dnevnom listu Pobjeda od 15.11. 2020. godine 

Mihailović: Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države

Prosječna plata u kompaniji Plantaže je pala na 580 eura, a Mihailović je najavio da se i dalje moraju smanjivati. Očekuje i da država oslobodi Plantaže dijela poreza.

Glavni problem Plantaža u uslovima korona krize je likvidnost i taj problem mora da riješi većinski vlasnik kompanije, odnosno država, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora direktora te kompanije prof. dr Božo Mihailović. On je poručio da Plantaže imaju perspektivu, jer izvoze vina u 40 država i ocjenio da je ova kompanija najveći crnogorski brend i ,,jedina globalna crnogorska svjetska kompanija“.

– Plantaže zbog uticaja pandemije ne mogu opstati bez pomoći države. Zato što se troškovi kompanije ne mogu znatno smanjivati, a prihodi su ove godine pali više od 50 odsto – kazao je Mihailović, koji očekuje pomoć u rješavanju problema likvidnosti.

Prof. dr Božo Mihajlović (foto: list Pobjeda, Dragan Mijatović)

Pomoć

– Znam da su neke druge kompanije u većinskom državnom vlasništu dobile velika sredstva od države. Plantaže su do sada dobile samo 1,2 milona eura kredita od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u uslovima djelovanja korona krize i ništa više – istakao je Mihailović i dodao da država treba da utiče na kreditne institucije kao bi Plantaže dobile zajam sa dužim grejs periodom i rokom otplate i nižim kamatnim stopama.

– Očekujem da dobijemo kredite koje kompanija može da podnese, jer je naša proizvodnja niskoakumulativna. U normalnim uslovima profitna stopa bila nam je pet do sedam odsto, nije to haj-tek, nije to informatička industrija, nego niskoprofitna proizvodnja – naglasio je Mihailović.

Ističe da je potreban povoljan zajam prije svega od IRF-a ali i od nekih banaka.

– Očekujem zalaganje u tom smislu i fonda PIO kao akcionara da utiče kod nekih banaka da nam se pomogne – rekao je Mihailović.

Nada se pomoći ostalih akcionara, prvenstveno Zavoda za zapošljavnje, a i Crnogorske komercijalne banke, koja ima vlasništvo u Plantažama.

– Ako hoće da Plantaže prežive moraju da obezbijede povoljne kredite. To je njihova, a ne moja kompanija – ističe Mihailović i nada se razumijevanju banaka zbog problema koje izaziva pandemija.

– Banke sada moraju biti partner sa privredom, da daju ruku privredi i da ne gledaju svoj profit sada nego u perspektivi. Kome će oni da daju kredite sjutra ako neke velike kompanije pođu u stečaj – kaže Mihailović.

Ističe da država treba da ih oslobodi plaćanja dijela dažbina.

– Očekujemo oslobađanje od plaćanja dijela poreza. Sada imamo odlaganje plaćanja poreza, ali očekujemo oslobađanje – poručio je Mihailović.

Smatra da bi uskoro na nivou države trebalo da imaju razgovore na kojima bi predstavnici menadžmenta prezentovali sve što radi uprava Plantaža.

– Plantaže su na ledini i na tržištu i nemaju zaštite. Od toga što smo državna kompanija nemamo ništa, iako su Plantaže ostvarile u zadnjih desetak godina 400 miliona prihoda, a državi dale 100 miliona eura i uložile ogromna sredstva – naveo je Mihailović.

On tvrdi da Plantaže nekome smetaju.

– Plantaže im smetaju zbog toga što je bila i ostala uspješna crnogorska velika kompanija. Drugi razlog je vjerovatno političke prirode i treći razlog je što neki misle da Plantaže treba da smanje svoju vrijednost pa da ih oni kupe – kazao je Mihailović i naglašava da će aktuelna uprava sve da učini da Plantaže i dalje ostanu vrlo uspješna kompanija bez obzira na sve probleme sa kojima se susrijeću.

– Jer ako mi imamo dovoljno zaliha za puni obim prodaje predviđen u uslovima kada nema korona virusa, onda je to veliki garant za Plantaže kao kompaniju koja treba, mora i može da ima perspektivu – rekao je Mihailović.

Rezultati 

Naveo je da su Plantaže ove godine proizvele 14,4 miliona kilograma vinskog groždja, 1,6 miliona kilograma stonog grožđa, 7,9 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija, 900.000 kg breskve, 107.000 kg ribe i riblje mlađi.

– Iz ovih podataka se može zaključiti da su zaposleni i menadžment kompanije učinili izuzetne napore u organizaciji i vođenju ove specifične poljoprivredne proizvodnje, čime se obezbjeđuje tržišna perspektiva kompanije za narednu godinu – smatra Mihailović.

Naveo je da je kompanija, zahvaljući ovim rezulatima u prozvodnji, stvorila uslove za funkcionisanje u narednoj godini.

– Jer da nemamo sirovinu, odnosno vinsko grožđe sve drugo bi bilo uzaludno. Ja odajem priznanje zaposlenima koji su radili na primarnoj proizvodnji jer gotovo da su rezultati kao da nije bilo korone – kazao je Mihailović.

Dodaje, ipak, da rezultati u proizvodnji nijesu bili dovoljni da se ostvari pozitivan poslovni rezultat u prvih devet mjeseci.

– To je razumljivo budući da su prihodi od prodaje smanjeni u prvih devet mjeseci u odnosu na isti period prošle godine sa 16,7 miliona na 10,4 miliona eura – rekao je Mihailović.

Precizirao je da su najviše smanjeni prihodi na crnogorskom tržištu i to sa 11,5 miliona u prošloj godini na 5,8 miliona u ovoj godini.

– Čime se pokazuje da vino Plantaža na crnogorskom tržištu pije najviše inostrani gost, a pad turizma je doveo do pada prodaje naših proizvoda – kazao je Mihailović.

Dodao je da su u ovu godinu ušli sa vrlo ambicioznim planom koji je predviđao da će Plantaže ostvariti prodaju svojih proizvoda u vrijednosti preko 30 miliona eura.

– A za prvih devet mjeseci mi smo ostvarili svega 10,5 miliona. U odnosu na plan to je ogromna razlika iako su u prva dva i po mjeseca ove godine ostvareni rezultati u prodaji i išli u tom smjeru i imali smo rast prihoda više od četiri odsto, ali je tada nastupila korona. Menadžment prodaje imao je izuzetne napore da se ostvari ovoliki obim prodaje – izjavio je Mihailović i dodao da je prodaja proizvoda Plantaža na inostranom tržištu smanjena za oko 15 odsto.

Podsjetio je da je kompanija ove godine ostvarili gubitak od 3,2 miliona eura, što je duplo više nego lani.

– Međutim taj gubitak će se do kraja godine sigurno povećati. Mi ćemo povećati prodaju nadam se u novembru i decembru, međutim nema tog menadžmenta i nema tog odbora direktora koji u ovakvoj situaciji u uslovima pandemije može taj problem da riješi. Nemate svadbi, proslava rođendana, slava, nemate svih tih manifestacija na kojima se vino troši i mi smo kao kompanija više pogođeni pandemijom nego truristička privreda u cjelini – smatra Mihailović.

Troškovi

Naglasio je da pad prihoda nije mogao da prati pad troškova.

– Jer trećina su materijalni troškovi, trećina su zarade i jedna trećina su porezi i doprinosi, akcize prema državi – pojasnio je Mihailović.

I pored ovakvih ovogodišnjih rezulatata on smatra da kompanija ima perspektivu.

– Plantaže imaju perspektivu jer imaju asortiman koji je prihvatljiv za tržište. Plantaže izvoze svoja vina u više od 40 država. Plantaže su crnogorski brend – nagalasio je Mihailović.

Dodaje da je bord na zadnjoj sjednici 6. novembra donio odluku o ,,drastičnom“ smanjenju troškova.

– Imate branu jer postoje neki troškovi koje ne možete da smanjujete, to su troškovi sirovina, đubriva, zaštitnih sredstava, pa i radne snage – rekao je Mihailović.

Podsjetio je da Plantaže imaju 586 radnika. Prosječna ovogodišnja plata je 683 eura, lani je bila više od 700 eura, dok je prema njegovim riječima u ovom trenutku pala na 580 eura.

– Ne očekujem da se plata poveća nego da se smanji. Moramo se pružiti koliki nam je pokrivač, a to znači da možemo da trošimo za zarade onoliko koliko imamo. Plata se mora smanjivati, ali do jedne granice. Ako je pređete dolazi do demotivacije zaposlenih – kazao je Mihailović i upozorio da bi zbog toga neki vodeći menadžeri mogli da odu iz firme.

Podsjetio je da je bord usvojio preporuku Vlade da maksimalna plata može biti na nivou od tri prosječne u kompaniji.

– Maksimalna zarada je plata izvršnog direktora koja je na nivou tri prosječne plate. Aktuelni direktor Miroslav Vuković prima oko 2.000 eura sa minulim radom – precizirao je Mihailović i istakao da je bord i pred odluke skupštine akcionara da se povećaju naknade njegovim članovima, donio odluku da se ne povećavaju.

– Cijeneći situaciju u kojoj se Plantaže nalaze donijeli smo odluku da naše naknade budu onolike kolike su bile do sada. To znači da predsjednik OD ima jednu prosječnu platu u kompaniji na godišnjem nivo (koeficijent jedan), a članovi Odbora direktora imaju koeficijent 0,7, odnosno 70 odsto prosječne plate.

Nema otpremnina za Maraš i Vukovića 

Rekao je da za novog direktora Vukovića i za bivšu direktoricu Vericu Maraš nije predviđena otpremnina.

– Nema otpremnine za Maraš, čak i u odluci o njenom razrješenju piše da nema otpremnine. Vuković je dobio rok do 60 dana da napravi plan razvoja i tada ću ja kao predsjednik borda da potpišem ugovor o menadžementu sa njim ako mu se usvoji program razvoja. Ako mu se ne usvoji plan razvoja on više neće biti izvršni direktor. On neće u tom ugovoru imati nikakvu otpremninu – tvrdi Mihailović.

Ne treba privatizovati Plantaže

Mihailović smatra da Plantaže za sada ne treba privatizovati.

– Plantaže su velika kompanija, iskustva sa privatizacijom sličnih kompanija u regionu su pokazala da su to sve bile neuspješne privatizacije. Plantaže u ovom trenutku nijesu spremne za privatizaciju i ja kao profesor univeziteta smatram da Plantaže treba da ostanu u pretežnom državnom vlasništvu – rekao je Mihailović.

Očekivanja od nove vlasti 

Odgovarajući na pitanja kakvu saradnju očekuje sa budućom vladom i očekuje li da će nova vlast smijeniti upravu Plantaža, Mihailović je naveo da se Odbor direktora može promijenti na Skupštini akcionara, koja se zakazuje po posebnoj proceduri i da odbor biraju vlasnici kompanije.

– Vjerujem da će personalni sastav zavisiti od kvaliteta rada pojedinih članova Odbora i njega kao timskog organa u cjelini, te da će to biti jedini kriterij za njegov rad u bilo kojem personalnom sastavu. Što se mene tiče, u ovom odboru ću nastojati da dam svoj maksimalni stručni doprinos za uspješan rad ove velike crnogorske kompanije – poručio je Mihailović.

Podsjetio je da je aktuelni Odbor direktora, u ovom sastavu tek mjesec i po dana.

– Do sada smo održali pet sjednica za mjesec dana, što nije zabilježeno u praksi rada ove kompanije, a, vjerujem, ni kod jednog drugog preduzeća u većinskom državnom vlasništvu – rekao je Mihailović.

Neophodne godišnje investicije od tri do pet miliona 

Mihailović je naveo da su Plantaže u prosjeku imale godišnje investicije od tri do pet miliona eura.

– Ove godine su investicije bile projektovane na tri i po miliona. Do sada je realizovano 2,8 miliona eura investcija – kazao je Mihailović.
Između ostalog 1,2 miliona je uloženo u podizanje novih vinograda, kupljen je još jedan kombajn za berbu grožđa, a zatvorena je i investicija kotla na biomasu.

– Plantaže ne mogu bez investicija, te investicije moraju i dalje biti četiri do pet miliona godišnje. Da bi Plantaže opstale na tržištu. Jer loza nije bukva, zna se koliki je njen vijek trajanja – zaključio je Mihailović.