Mjesto gdje se snovi mogu dodirnuti – ljepota okusiti

Vinski put Plantaža – Čekamo vas pune čaše i otvorenog srca!

U našim životima postoje snažni snovi i još snažnija putovanja. Putovanja i snovi. Život bez snova i putovanja uglavnom zna biti dosadan i prazan. Najljepša putovanja traže zagrljaj kamena i šuma, vezu rijeke i jezera u koje se uliva, ostrva i mora, prijateljstva Sunca i snijega, zemlju koja rađa vinograde…  I ako postoji sve to na jednom mjestu, onda to jeste mjesto gdje se snovi mogu dodirnuti i stvarno okusiti.  Tako je kod nas u Crnoj Gori, na mjestu gdje Sunce ljubi vinograd, na Ćemovskom polju,  u Podgorici,  glavnom gradu Crne Gore koji ponosno na svom grbu ima list vinove loze.

Nagradu prirode, taj realističan san na Zemlji, nesebično dijelimo znajući da je planetarni dar koji treba dijeliti, i to radimo sa gostoprimstvom većim od života.  Iskreno se radujemo gostima i namjernicima i nenajavljenim, kao svojim bližnjim. Ne pitamo odakle ste dok sami ne kažete, a o nama govori zemlja koja nas je odgajila i koju ćete i kroz nas i njenu prirodu upoznati. .. Kad vam pružimo čašu našeg vina znajte da je u njoj naša suština i da ćemo se uz vino najbolje upoznati,  jer vino ne laže.

ŠTA VAS OČEKUJE NA OVOM PUTOVANJU

Najveći vinograd u Evropi

Vinograd Plantaža leži na platou čija nadmorska visina varira između svega 45 i 70 metara, na svega tridesetak kilometara od Jadranskog mora,  koje se pjeni baš kao naš pjenušavi Val, i koje vinogradu šalje vazdušaste slane pozdrave,  pored Skadarskog jezera na čiju bujnost se naslanja, i tik pored hladne Cijevne iznad čijeg kanjona su Prokletije što nam šalju dah planine… Sve to grožđe sakuplja u sebi, taj vazduh “udiše” i zato naša vina dišu mirisom i ukusom Crne Gore u svoj njenoj ljepoti sljubljenoj i pretočenoj u vino.

Plantaže imaju istoriju za ponos, čije prvo poglavlje počinje šezdesetih godina prošlog vijeka kada se skoro pa golim rukama iz kamena stvarala zemlja, a iz zemlje nicala loza… Za sve te godine vina su postajala slavna,  Decanter-ovi pobjednici,  vina okićena “zlatom vinskih olimpijada”, ali su ostajala vina “na ti” sa svim ljudima koja vole to piće. Veličanstvenost i veličina ljudi je u pristupačnoj skromnosti, takvu veličinu nose i vina  Plantaža, vina za sve koji vole vino, bez izuzetka.

Vinova loza bira zemlju, a neka uspijeva samo u jednoj zemlji

Kamen, zemlja, sunce i čovjek stvorili su vinograd, a vinova loza neće svugdje da živi, trebalo je puno ljubavi da od sebe najbolje da, a najbolje je ovdje dala naša autohtona sorta Vranac koja zauzima i 70 odsto zasada na Ćemovskom polju. Vranac koji nosi ime vranog konja pasmine koja je u Crnoj Gori najbrojnija i poštovana, u pjesmama opjevana,  jer junak u našim tradicionalnim pjesmama, pričama i legendama uvijek jaše “konja vrana”… A varijante Vranca u Plantažama jesu junaci  naše vinske priče. Stavljajući na pijedestal našu autohtonu sortu Vranac, posvetili smo joj svu ljubav od brižnog gajenja i nježnog tretmana čokota i najfinijeg procesa proizvodnje vina.

No, i ostale sorte koje gaje Plantaže su jednako važne i moćne, među bijelim prednjači autohtona sorta Krstač koja nigdje u svijetu nije prihvatila tle osim na Ćemovskom polju na mikrolokalitetu „Nikolj Crkva“. Pokušaji da se prenese u druga svjetska područja bili su bezuspješni. Još jedan raritet Plantaža.

Plantaže gaje i najstariju sortu vinove loze kod nas – Kratošiju, a dokazano je da je Crna Gora zemlja porijekla ove sorte, koja se kasnije širila u region i ostale djelove svijeta. Najstariji pisani tragovi o gajenju Kratošije u Crnoj Gori datiraju još iz 15. vijeka (Budvanski statut).

Izazovi su izbor velikih, zato Plantaže na Ćemovskom polju gaje i brojne druge internacionalne sorte vinove loze. 

Ponosni smo na svoju istoriju, a ako se družite s nama vidjećete kako pripovijedamo o minulim epohama s ponosom pa i vina u imenima nose duh vremena Vranac sorte – Epoha i Vladika (ime simboliše počast Petru II Petroviću Njegošu crnogorskom vladaru i vladici, pjesniku) ili sjajni rose Regina (ime posvećeno uspomeni na našu crnogorsku princezu Jelenu Petrović, kraljicu Italije Jelenu Savojsku)…

Bogata je vinska vitrina Plantaža, na njoj su posložene decenije rada i znanja svjetski priznate vinarije, tu su i vibrantna Malvazija, distinktivna i sočna Luča, Chardonnay, Sauvignon Blanc i prefinjena Pro Anima, moćni i veliki Vranci, Crnogorski Cabernet, Crnogorski Merlot i ultra premium linije vina Stari Podrum, arhivski velikani Premijer, Reserve…

Podrumi: kamene dvorane, hramovi vina i vinski muzeji

Crna Gora je zemlja velikih Plantaža i velikih vina, jer ta kako kažu mala zemlja velikih čuda, a nama najmilija pa i najveća, jer je naš dom, ima itekako uz šta da stavi superlative “najveći”, jer vinograd na Ćemovskom polju jeste najveći vinograd u jednom komadu u Evropi (2.310 ha na kojima je oko 10 miliona čokota vinove loze), a tu, u vinogradu je i najveći evropski vinski podrum – Šipčanik, smješten na oko 30 metara ispod zemlje, na površini od 7.000 m², u monumentalnom tunelu dugom 356 metara, ispunjenom špalirima dugim stotinama metara malih i velikih bačvi u kojima preko dva miliona litara vina bezbrižno “spava” i “zri” u vrhunskoj hrastovini, u uvijek prijatnoj hladovini najzdravijom za vino, uvijek istoj pa i kad je vani vrelih ljetnjih 40 podgoričkih stepeni. Tu odležavaju i vina u bocama i čuvaju se vrijedni arhivski primjerci. Šipčanik ima svoju istoriju od turskog utvrđenja, preko vojnog aerodroma do fascinantnog podruma vina… 

Osim velelepnog hrama vina Šipčanika imamo i podrum vina, prvi i najstariji, smješten u srcu današnjeg vinograda, u blizini prvog vinograda „Pavlovine“, podrum s dušom –  Lješkopolje nastao 1963. godine. Pogled u suton s krova – terase ovog podruma je ona slika o kojoj se sanja, bezbroj nijansi neba koje se utapa u more vinograda. Možda su tehnolozi baš napravili vino pod imenom Stari podrum cuvee inspirisani istorijom, romantikom, sjetom i ljepotom ovog podruma, probajte to vino – shvatićete.

Treći naš podrum je Ćemovsko Polje, u kom se odvija  najveći dio proizvodnje vina,  je i mjesto primjera najvećih svjetskih proizvodno – tehnoloških dostignuća u ovoj oblasti.

Plantaže Vinski put – put koji morate preći

Vina Plantaža su pristupačna kako u našim maloprodajnim objektima na atraktivnim lokacijama, tako i u svim marketima širom Crne Gore. Pristupačna i dostupna, ali ono što je poseban ugođaj je piti i probati ta vina u našim podrumima, gdje se ona kreiraju.

U našim podrumima  očekuju vas degustacije, somelijeri, vina uparena sa savršenim zalogajima koji im savršeno “pašu”, a složili su ih za vas vrsni kuvari koji rade u našim restoranima, inače poznati kao omiljene lokacije istinskih hedonista. Jer, uz vinski kao prioriteni i dominantni ne treba nikako zaobići i gastronomski značaj i potencijal Plantaža (“Jezero” – restoran na obali Skadarskog jezera sa menijem na kom dominira čuveni krap u svim varijantama i restoran “13. jul” koji odiše posebnom gastronomskom emocijom), a sve to prati i neizostavni sastojak za mediteranski ukus – maslinovo ulje, ekstra djevičansko tečno zlato Plantaža koje treba tretirati kao dio važne ponude Kompanije, baš kao i čuvene rakije Plantaža, snažne, čestite za čestitke i zdravice poput već legendarne Crnogorske loze, ili Prvijenca i Krune, ili onih pitkih i sočnih poput breskvi sa plantaža kompanije…  Sve to možete probati na vinskoj ruti koja je fantastični doživljaj moći vinograda.

Adrenalinski udar od ljepote prirodnog ambijenta, ukusna hrana i vrhunska vina to je neodoljiva trilogija zbog koje se putuje i na “kraj svijeta”. A naš vinski put je  svojevrsno putovanje kroz vrijeme, doživljaj bogatstva, različitosti i bujnosti prirode koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim, već vas prepušta istraživanju i hedonizmu…

Vinski put Plantaža je najukusniji način istraživanja tajni ne samo vina već i ukusa i porijekla gastronomskih specijaliteta: odakle potiču, kako se prave, zašto su tako ukusni i zašto se tako dobro uparuju sa nekim konkretnim vinom. Interakcija je jaka, posjetioci imaju priliku da razgovaraju, druže se i pričaju sa domaćinima iz Plantaža i u prilici su da upoznaju lokalne specifičnosti, čuju autentične priče i kroz takvu komunikaciju, bolje razumiju i dožive Crnu Goru. Vinski put ima mnogo varijanti, ponuda, to jest različitih sadržaja ruta – programa obilazaka, zavisno od trajanja, izbora podruma, degustacijskih menija…

Uz užitak degustacije u Plantažama, otkrićete i neka pravila kako prepoznati kvalitet vina, jer to je jedna nezaboravna senzorna igra koju će vam prirediti iskusni somelijeri i enolozi Plantaža. Naučićete kako kombinovati svoja čula snagom mašte, naučićete da opisujete vina, ne kao hladan popis tehničkih karakteristika, već kao fascinantne priče.

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori i poštujući aktuelne mjere NKT-a, trenutno je samo vinski podrum Šipčanik otvoren za turističke posjete.

Autentični ambijent jedinstvenog vinskog podruma u Evropi nudi mogućnost organizovanih ručak i/ili večera programa u impresivnoj atmosferi tunela. Okruženi drvenim bačvama uživajte u slaganju vina i hrane u pratnji vrhunskih somelijera i doživite raskoš različitih stilova i tipova vina Plantaža. Jednom rečju – prepustite se savršenom uparivanju vina i gastronomskih specijaliteta.

Impozantna veličina vinskog hrama nudi i brojne mogućnosti poslovnih susreta kao i događaja različitog tipa, kako u degustacionoj sali tako i u holu podruma. Do kraja godine podrum nudi i posebne uslove za korporativne posjete i biznis klijente.

Iako nažalost danas COVID-19 diktira nova pravila, autentični Šipčanik ih poštuje. Svim našim gostima i posjetiocima pored vrhunskih vina i čarobnih menija, na prvom mjestu garantujemo bezbjednost i sigurnost. Zahvaljujući svojoj površini, podrum je idealna lokacija na kojoj, osim turističke ture, možete bezbrižno organizovati poslovni događaj uz kvalitetnu uslugu stručnog osoblja i potvrđenu reputaciju dobrog domaćina.

Podrum je za turističke posjete otvoren svakog dana u periodu od 9-17h, a program posjete možete izabrati na licu mjesta, bez prethodne najave.

Više informacina o posjetama na +382 67 099 099, visit@plantaze.com, www.plantaze.com

Čekamo Vas pune čaše i otvorenog srca!