Ponovljen veliki uspjeh i brojne medalje za vina Plantaža na Decanteru 2020.

Na najprestižnijem svjetskom vinskom takmičenju Decanter World Wine Awards 2020. u Londonu vina Plantaža i crnogorski Vranac ponovili su veliki prošlogodišnji uspjeh osvojivši čak osam novih medalja!

Zlatnu medalju i visokih 95 poena osvojilo je vino Vranac Pro Corde 2016, dok su srebrom nagrađena vina : Vranac Barrique 2015, Epoha 2015, Premijer 2013, Vranac Reserve 2015, Vrhunski Vranac 2016, a bronzom okićeni Malvazija 2019 i Stari Podrum Vranac 2013.

Zlatni Vranac Pro Corde 2016 sa osvojenih visokih 95 poena dodatno je učvrstio poziciju Vranca i Crne Gore u prestižnom klubu zemalja koje prave vina koja su u samom vrhu svjetske ponude. Podsjetimo se da je prošle godine na ovom istom takmičenju Vranac Reserve 2013 bilo prvo crnogorsko vino proizvedeno od Vranca koje je osvojilo najprestižniju zlatnu medalju u vinskom svijetu.

Nagrađena vina 13. Jul Plantaže u Londonu

Takmičenje Decanter u Londonu, na kome najbolje sudije svijeta ocjenjuju hiljade vrhunskih vina iz svih svjetskih vinogorja, ubraja se u najveće i najuticajnije svjetsko ocjenjivanje vina, po kome se mjere sva ostala takmičenja. Vino za koje sudije sa Decantera kažu da zavrijeđuje medalju sasvim sigurno spada u grupu najboljih vina svijeta, a Decanterova medalja na etiketi je jedan od najpouzdanijih, ako ne i najpouzdaniji indikator kvaliteta vina.

Ove godine na ocenjivanje DWWA prispjelo je 16.518  uzoraka vina iz 56 zemalja, a njih je ocenjivalo 116 sudija, među kojima je bilo 37 nosilaca titule Master of Wine i devet Master Sommeliera. Zbog epidemije Covid-19 ocjenjivanje je održano, mimo dosadašnjeg protokola, u redakciji Decantera (najpoznatijeg vinskog časopisa na svijetu) uz rigorozne epidemiološke mjere.

Osvajanjem novih medalja vina Plantaža i crnogorski Vranac nastavljaju svoj zlatni niz na svjetskoj vinskoj sceni. Osvojene medalje potvrđuju orijentaciju Plantaža ka beskompromisnom kvalitetu, ali i ka trajnom naporu da vina iz Crne Gore zadrže i ojačaju svoju reputaciju na međunarodnom vinskom tržištu, koje sve više traga za vinima od autohtonih sorti koja predstavljaju odraz autentičnih nacionalnih kultura.