Rezultati poslovanja kompanije u prvih šest mjeseci 2020.

Saopštenje za medije Odbora Direktora Kompanije 13. Jul – Plantaže

Na Sjednici Odbora Direktora Kompanije „13. Jul – Plantaže“ a.d. Podgorica, održanoj 30.06.2020 godine, razmatani su ostvareni rezultati u prvih šest mjeseci tekuće godine.

Odbor direktora je prihvatio Informaciju menažmenta o stanju u proizvodnim radnim jedinicama, koje je veoma dobro, uprkos otežanim uslovima, izazvanim aktuelnom pandemijom novog Korona virusa (COVID 19), pod kojima se kompanijska proizvodnja odvija.

Zaključeno je, da su zaposleni i menadžment učinili izuzetno vrijedne napore u održanju, organizaciji i vođenju ove – po više osnova-specifične poljoprivredne proizvodnje, čime se obezbjeđuje perspektivna projekcija kompanijske budućnosti.

Kako je konstatovano, novonastala ekonomska kriza, uzrokovana pandemijom COVID19, ima veliki uticaj kako na globalnu i regionalnu, tako i na crnogorsku ekonomiju. Na očekivani realan pad BPD-a u našoj državi, a i u zemljama regiona, koje čine preko 80% tržišta za proizvode naše kompanije, utiče više faktora, od kojih su najznačajniji pad prihoda od turizma i gotovo svih uslužnih djelatnosti, smanjenje doznaka iz inostranstva, usporavanje rasta izvoza i smanjenje priliva stranih direktnih investicija.

Posljedice krize, kako u gotovo cijeloj crnogorskoj privredi, tako i u našoj kompaniji, su se osjetile već sredinom marta mjeseca, kada je došlo do zatvaranja granica i kada smo u skladu sa donijetim mjerama Vlade od 16.03.2020. godine zatvorili sve naše ugostiteljske i maloprodajne objekte i obustavili sve usluge koje pružamo u okviru vinskog turizma. Tako smo prvi kvartal završili sa padom prihoda od 19% u odnosu na uporedni period prošle godine, a drugi kvartal je rezultirao padom prihoda od 46%. Najveći pad je ostvaren na domaćem tržištu – 57%, zbog pada prometa u turizmu, što je još jedan dokaz da preko 90% naših proizvoda u Crnoj Gori konzumira turista – stranac, dok su druga tržišta ostvarila nešto manji pad u prodaji, od 15 do 35%.

U ovom periodu ostvaren je prihod od 5,2 mil.€ što je 54% od prošlogiodišnjeg, dok su rashodi smanjeni za 1,8 mil.€.

Poslovni rezultat je negativan, što je uobičajeno za ovu djelatnost u ovom periodu i iznosi 5,0 mil.€, što je nešto više u odnosu na prošlogodišnji nivo.

Kada je u pitanju politika zarada zaposlenih i radnika angažovanih preko agencije, vrijedno je istaći da je po tom pitanju između Poslodavca i Sindikalne organizacije osvaren potpuni socijalni dijalog i razumijevanje, pa je na osnovu potpisanog sporazuma sprovedeno zakonito i opravdanosmanjenjezarada od 30%, i to za period april – avgust o.g. Na ovaj način su zaposleni pokazali punu svijest i spremnost da se na zajednički i organizovan način podnese sav tereti prevaziđu sve negativne posljedice izazvane navedenom vanrednom situacijom.

Uprkos činjenici da je došlo do pada prihoda, Plantaže su uspjele da iz tekućih priliva ostvarenih prodajom svojih proizvoda i usluga izmire preko 13 mil.€ obaveza, i to: prema dobavljačima 5,0 mil.€, u budžet države uplate 4,1 mil.€, za neto zarade preko 1.100 zaposlenih gotovo 3,0 mil.€ i 900 hilj.€ za dospjele anuitete prema bankarskom sektoru.

Uspjeli smo, uz sve teškoće i neizvjesnosti, da i ove godine u kontinuitetu podignemo novi zasad vinograda površine 46ha na prostoru opštine Tuzi, ukupne vrijednosti 1,1 mil.€, novi bunar na Ćemovskom polju, 24-i u nizu, kapaciteta 100 sekundnih litara, koji navodnjava površinu od 100ha zasada, vrijednosti 350 hilj. €, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta naših proizvoda i bolje pozicioniranosti na tržištu.Pored navedenog, tu je i nabavka nove opreme, kombajna, traktora, prese za preradu grožđa i mnogih drugih prioritetnih investicija, u ovom momentu neophodnih za ostvarivanje nesmetanog procesa proizvodnje.

Plantaže su iskoristile prvi paket hitnih mjera Vlade Crne Gore od 19.03.2020. godine, koje su se odnosile na odlaganje poreza i doprinosa na zarade na 90 dana, kao i moratorijum na kredite kod poslovnih banaka i IRF-a. Ova kompanija je dobila samo 1,2 mil.€ kredita od IRF-a, a drugi paket Vladinih socio-ekonomskih mjera od 24.04. tekuće godine Plantaže nijesu koristile niti ostvarile nijedan euro subvencija. Bez obzira na  to,imamo veliko očekivanje od trećeg paketa najavljenih ekonomskih mjera čiji će fokus biti usmjeren na finansijsku i kreditnu podršku privredi. Više smo nego sigurni da će se u ovom paketu iznaći pretežni dio rješenja koja će biti strateški važna za našu kompaniju i uopšte za sektor poljoprivrede u našoj državi.

Uz sve navedene i nesporne teškoće, napadi u dijelu crnogorske javnosti na Plantaže su kontinuirani, neosnovani, ali i veoma žestoki. Posebno od onih koji ne znaju šta je poljoprivredna proizvodnja; koji nikada nijesu bili na međunarodnom tržištu i u međunarodnoj konkurenciji. Zato ih valja podsjetiti  da je svaka politizacija rizična za ekonomiju i da može – u zavisnosti od njenog intenziteta i realne snage i političke moći – dovesti do njenog urušavanja i sloma! Ukoliko neko misli da je Plantaže lako voditi – prvo neka to dokaže svojim rezultatima! Ali ne zlonamjerno i zavaljeno saugodnih rentijerskih pozicija- već konkretnim proizvodima i nespornim uspjehom na međunarodnim tržištima!

Podsjećamo najširu javnost na nekoliko činjenica u vezi ove kompanije:

  • Plantaže su jedan od najvećih crnogorskih izvoznika (vino je među 10 proizvoda koji se najviše izvoze). Vrijednost godišnjeg izvoza prelazi cifru od 15 mil.€;
  • Plantaže – uprkos činjenici da već četvrtu godinu zaredom nemaju tržište Ruske federacije, koje je po veličini drugo izvozno tržište – ostvaruju ukupan godišnji prihod u kontinuitetu od 30 do 35 mil.€ na svjetskom tržištu, bez ijednog eura subvencija ili grantova države;
  • Plantaže nemaju poreskog duga zaključno sa martom 2020. kada nastupaju teškoće usljed epidemije. U budžet države uplaćuju u prosjeku 10 mil.€ godišnje ili gotovo trećinu svog ukupnog prihoda;
  • Plantaže zapošljavaju u prosjeku 1.250 radnika na mjesečnom nivou;
  • Plantaže imaju najveći vinograd u Evropi, najsavremeniju opremu i organizaciju proizvodnje vina koja ih svrstava u sam svjetski vrh vinarstva i vinogradarstva, zahvaljujući visokim investicionim ulaganjima koja se na godišnjem nivou kreću i do 20% ukupnog prihoda;
  • Plantaže su u posljednih 13 godina investirale preko 42 mil.€, i u tom periodu je podignutopreko 800 ha novih zasada vinograda, voćnjaka, maslina;
  • Plantaže su svoju društvenu odgovornost dokazale i u vrijeme korone, donirajući preko 30.000 litara destilata u medicinske svrhe;
  • Plantaže su ne samo crnogorska, nego i tržišna evropska i svjetska kompanija, jer izvoze svoje proizvode u preko 40 zemalja svijeta!