Tečno zlato Crne Gore

Vrhunsko maslinovo ulje kakvo nigdje drugdje nećete probati!

Kakav bi to Mediteran bio bez maslinovog ulja? Specijaliteti i kreacije šefova iz restorana Plantaža oplemenjeni su vrhunskim maslinovim uljem iz maslinjaka sa Ćemovskog polja. Zlatno zelenkasto maslinovo ulje Plataža koje plijeni svojom pikantnošću, blagom notom gorčine, mirisom pokošenetrave i voćnim tonovima, posljednjih godina obara s nogu gurmane i kuvare. U Plantažama maslinari brižljivo njeguju svoje maslinjake, a berba sorti Leccino, Bjelica, Maurino i Barska žutica traje čak mjesec dana, jer se plod svake sorte bere u vrijeme optimalne zrelosti. Najsavremenija tehnologija hladnog cijeđenja i brižljivo stvaranje mješavine rezultira plemenitim, elegantnim i pikantnim uljem koje može da se mjeri sa najboljim uljima svijeta.

Maslinovo ulje 13. Jul Plantaže

Polazeći od činjenice da je Crna Gora kolijevka maslinarstva u ovom dijelu svijeta u kojoj se nalazi najstarije stablo masline na svijetu, čuvena Barska maslina, u Plantažama su odlučili da svoju priču o vrhunskim proizvodima ovog podneblja zaokruže i vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Na području današnje Crne Gore  su vjekovima postojala dva maslinarska rejona: barski i bokokotorski. Od prije četrdesetak godina postoji ideja da se masline masovnije gaje i u okolini Podgorice i da se tako promoviše i treći maslinarski rejon.

Danas je ta ideja ostvarena i već možemo govoriti da postoji i treći maslinarski rejon sa svim svojim specifičnostima koje ga odvajaju od ostala dva Prema statistici iz 1981. godine u Podgorici je bilo 37 rodnih stabala maslina, a u 2000 godini 900 rodnih stabala.  Danas samo Plantaže imju blizu 13.000 stabala. Klimatske promjene su samo ubrzale i pomogle realizaciju ove ideje.

Prije 19 godina kompanija “ 13 jul-Plantaže”, po preporuci kolega iz Italije,  krenula je sa organizovanom proizvodnjom maslina i maslinovog ulja.  Prvi zasad masline na teritoriji opštine Podgorica, podignut je 2003. godine na lokalitetu Pavlovine, u neposrednoj blizini Starog podruma. Zasad se prostorao na površini od oko 2 ha. Svojevremeno, lokacija na Povlovinama bila je idealna za sadnju maslina, pa je tako ovaj zasad brojao ukupno 2.000 biljaka po ha,  španske sorte Arbekina. U to vrijeme bio je to jedan od većih zasada u regionu.  Nakon samo 2-3 godine od sadnje prvog maslinjaka uvidjelo se da su Plantaže u stanju stanju da proizvedu maslinovo ulje veoma dobrog kvaliteta, koje je u startu bilo okarakterisano kao extra djevičansko. Dobijeno ulje korišteno je isključivo za potrebe ugostiteljskih objekata Plantaža tj restorana „Mareza“ i „ Jezero“.

Nakon prvih reakcija potrošača uvdjelo se da je ova ideja bila opravdana i da ima osnova za dalje širenje proizvodnje. Imajući u vidu da je površina na lokalitetu Pavlovina bila ograničena tj nije bilo fizičkog prostora da se masline šire u tom dijelu, zasad maslina proširio se na prostor Ćemovskog polja. U roku od 3 godine podignuti su zasadu raspoređen na 10 različitih lokacija na Ćemovskom polju.

Prilikom odabria samih sorti postojalo je nekoliko odlučujućih faktora. Prije svega vodilo se računa da to budu sorte koje otporne na niske temperature. Zasadi na Ćemovskom polju nalaze se u graničnom mediteranskom dijelu, pa su u toku zimskih mjeseci česte pojave jakog sjevernog vjetra i niskih temperaturama. Drugi uslov je bila otpornost tj tolerantnost biljke na bolesti i štetočine (prije svega na rak masline). Naravno, odlučujući preduslov bio je budući kvalitet maslinovog  ulja. U odabiru samih sorti pomogli su stručnjaci iz Italije, Španije i Grčke.

Nakon opsežnih analiza izbor je pao na italijansku sortu Lecino jer je otporna na sve pomenute uslove i tipičnu uljnu sortu otpornu na niske temperature Maurino ( oprašivač). Osim italijanskih sorti mjesto u zasadima Plantaža  je našla i Istarska bjelica kao poznata regionalna sorta, kao i autohtona crnogorska sorta Žutica.  Izbor sortimenta ispostavio se opravdan jer su prethodne zima sa jakim vjetrovima i u određenom periodu veoma niskim temeraurama ( površinske temperature su bile i do -10 C) bila test za masline na Ćemovskom polju. Zahvaljujući dobrom odabiru sortimenta maslina je izdržala probu vremena, a agro ekološki uslovi Ćemovskog polja su se pokazali kao veoma pogodni za sadnju maslina.

BERBA

Masline su beru ručno i to na način da je svaka maslina rukom ubrana sa drveta, što je je jedan od preduslova za proizvodnju ulja najboljeg kvaliteta. Momenat berbe određen je u periodu kada je zelenih plodova bilo oko 60 %, kada je plodova sa pormjenom  boje bilo 30 % i kada je potpuno zrelih maslina bilo znatno manje. Plodovi su odmah otpremljeni u barsku uljaru gdje su i prerađeni.

U berbi 2019.  proizvereno je  preko 50.000 kg ploda masline od čega je dobijeno preko 7.000  litara extra djevičanskog ulja.  U narednim godinama kada masline  budu u fazi pune rodnosti i budu davale do 20 kg roda, količina maslinog ulja biti znatno veća. Imajući u vidu da komapnija Plantaže uvijek teži da bude najbolja u svemu što radi, za  narendni period predviđena je i kupovima uljare tj linije za preradu i flaširanje maslivnog ulja, kako bi i proizvodni proces bito u biti potpunosti zatvoren.

Berba maslina 13. Jul Plantaže

KVALITET ULJA

Maslinovo ulje proizvodeno u Plantažama je najfinije maslinovo ulje deklarisano kao ekstra djevičansko. Oznaka „extra –vergin olive oli“ ili extra djevičansko maslinovo ulje“ znači da ono dolazi iz „djevičanske proizvodnje“ tj da se masline cijede isključivo fizičkim pritiskom, bez zagrijavanja i upotrebe hemijskih procesa, a ovako dobijeno ulje ne smije da sadrži više od 0,8% kiselosti. Maslinovo ulje Plantaža sadrži svega 0,26% kiselosti.

Nagrada za kvalitet maslinovo ulje 13. Jul Plantaže

Prilikom prerade, temperatura tijesta ne prelazi 27°C, što je garancija zadržavanja polifenola i ostalih korisnih jedinjenja i time ulje čini ljekovitim, a smim tim jednim od najkorisnijih biljnih proizvoda po ljudsko zdravlje, pa se za ovo ulje nerijetko  kaže da je „ eliksir ljudskog zdravlja“.

Prema važećem Zakonu o maslinarstvu i maslinovog ulju kao i Pravilniku o karakteristikama, kvalitetu, načinu uzorkovanja  i metodama analize maslinovog ulja, dobili smo maslinovo ulje sa 0,2% slobodnih masnih kisjelina ( 0,2 gr na 100 gr ulja) koje se kao takvo kategoriše za extra djevičansko ulje. Da bi kategorizacija ulja na osnovu sadržaja slbodnih masnih kisjelina bila potvrđena i zvanična, bilo je potrebno uraditi dodatne analize koje podrazumijevaju ispitivanje peroksidnog broja, koeficjenta ekstrakcije, sadržaj etil estra i odraditi senzornu ocjenu maslinovog ulja putem panel testa. Sve analite pokazala je da su Plantaže proizvdele maslinovo ulje extra djevičanskog kvaliteta.

Kupažom ulja dobijenih od  sorti Leccino,Istarska bjelica i Maurino  Plantaže su porizvele extra djevičansko  maslinovo ulje koje je za kvalitet osvaja zlatne medalje  za kvalitet na prestižnim regionalnim takmičenjima.

Maslinovo ulje – izvor zdravlja

Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, koja se smatra jednom od najboljih ishrana u smislu spriječavanja nastanaka bolesti modernog doba (povećan krvni pritisak, povećani trigliceridi, holesterol, gojaznost, dijabetes).

Po bogastvu ljekovitih materija, hranljivoj vrijednosti, prijatnosti ukusa i hemiskom sastavu  maslinovo ulje je neprevaziđeni  dar  prirode  i dragocjen proizvod usklađenog djelovanja zemlje, sunca, vode, ljudskog znanja, umješnosti i pregalaštva.

Maslinovo ulja Plantaža proizvedeno je od maslina sa Ćemovskog polja, od pažljivo odabranih sorti, ručno ubranih i odmah prerađenih plodova bez zagrijavanja i bez hemikalija. Zvanično ocijenjeno kao vrhunsko ekstra djevičansko ulje ono plijeni svojom pikantnošću i blagom notom gorčine i voćnog ukusa, a da maslina van primorja može da da vrhunsko ulje potvrđuje stara maslinarska izreka: “Tamo gdje maslinu zima može odnijeti, ona najbolje ulje može donijeti”.

Od svih ulja, maslinovo ima najveći sadržaj mononezasićenih masnih kiselina i polifenola – antioksidanasa, koji ispoljavaju protivupalno dejstvo i smanjuju rizik za nastanak tromba.  Ovo otkriće ne treba da čudi jer nisu Mediteranci slučajno dugovečniji od ostalih Evropljana, a tome svakako doprinosi svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja, pored vina i ribe koji su sastvani dio ove ishrane. Od svih vrsta maslinovog ulja najzradvije je ekstra djevičansko jer se najmanje obrađuje i dobija se prvim hladnim cijeđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim antioksidantima.

Maslinovo ulje 13. Jul Plantaže