Arhivska vina Plantaža & Lesendro

Kategorija: Edukacija / Vino

Kada razmišljamo o vinu, uvijek se pitamo: u čemu se sastoji njegova tajna? Šta je to potrebno da neko vino bude zaista posebno, arhivsko? I samo jedno je sigurno, za vino je potrebno – vrijeme! Vrijeme, tokom kojeg će generacije otkrivati tajne svoje vinove loze, svoga  podneblja. Svoga parčeta zemlje, ispod svoga parčeta neba. Svoje vinove loze. I svoga vina sa te zemlje. Vrijeme, tokom kojeg će generacije, iz ruke u ruku, jedne drugima predavati svu svoju posvećenost i sva svoja saznanja… Saznanja o nebu i suncu, o  grožđu,  o zemlji i kamenu, o snu i nesanici, kada se vino rađa,  čuva i pije.

Pored vina različitih boja, različitih stilova, različitih karaktera i različitih kvaliteta,  Arhivsko vino  je posebno  vino,   vino zagonetne i čarobne filozofije.   Po zakonskoj regulativi arhivsko vino mora biti barem pet godina staro od momenta berbe i da je najmanje tri godine odležalo u flaši. U arhivska vina ubrajaju se ona vina  koja se čuvaju preko svog optimalnog potencijala za starenje, a vremenom i dalje dobijaju na kvalitetu. Ne postoji veliki broj vina koji posjeduje magiju te posebnosti. Arhivska vina se proizvode samo u idealnim berbama.  Potrebno je od prirode dobiti sve ono što je grožđu neophodno da pokaže svoj raskoš i i ekspresiju svojih najboljih osobina. Pored precizno i profesionalno odrađenog tehnološkog postupka  u proizvodnji  ovih vina, potrebno je za ova vina  omogućiti i poseban način  odležavanja i čuvanja  potencijala vina koje će u u budućnosti moći nositi oznaku  Arhivsko vino.

Arhivska vina prije konzumiranja obavezno je dekantirati jer usled dugog odležavanja u flaši dolazi do pojave taloga.  Vino se odvaja od taloga,  dolazi u kontakt sa kiseonikom koji  na najbolji način budi arome vina.

Plantaže imaju arhivsko vino kojim se posebno ponose i njega vam danas predstavaljamo. U pitanju je Vranac Lesendro, arhivsko vino Plantaža iz berbe 1979.
Ovo vino proizvedeno je od grožđa sorte Vranac sa mikro lokaliteta Lješkopolja,  nekada najstarijijeg  vinograda  Plantaža.

LESENDRO 79, Vranac Plantaže


Boja starog vina, patina crvena. Reduktivna, niskog inteziteta. Prsten utopljen u redukciju, debeo, proziran. Vino brzo pokretljivo sa brzim i rijetkim suzama na ivicama čaše. Zaključak je da je vino bilo dugo u drvetu, da ima srednji nivo alkohola, za Ćemovsko polje mogu slobodno reći nizak za crvena vina, prije nego što se vino pomiriše i utvrdi ispravnost i osobenost.

Na mirisu vino čisto, mamljivo, zavodljivo za vino staro 40 godina. Prvi put kad sam ovo vino pomirisao, cijelo moje iskustvo je ušlo u ovu čašu. Nikad nisam pomirisao ispravnije, dinamičnije i sadržajnije vino starije od 4 decenije.


Napad aroma je srednji. Pitome sekundarne arome sušene trave, suve šljive, suvog grožđa, suvog šipurka, sušene brusnice, sa indiskretnim tercijalnim aromama suve karamele, suve smokve, agresivne kedrovine sa notom plemenite oštaljenosti i u pozadini sa utapajućim primarnim aromama zrele višnje, zrelog nara i crnog bibera. Svaki naredni miris otkriva nešto novo, lijepo i diskretno. Prosto, vino živi u čaši nekoliko sati poslije dekantiranja i slobodno ću napisati subjektivno zapažanje – Vino raste sa kiseonikom, ono ne tone, što se može očekivati za vino u 5toj deceniji. Balans šećera, alkohola i kiselina kod vina ovog starosnog doba jako je teško ocijeniti, jer vino kao što je Lesendro 79 se i ne ocjenjuje i za takva vina je teško napraviti skalu bez subjektivne spoznaje karakteristika, sortnosti i načina serviranja. Miris je trajao dosta dugo, sa objektivnom sigurnošću da je to njegov benifit i da ga nećemo izgubiti.

Na bukeu poseban doživljaj, pasija, momenat koji se pamti. Suvo sa svilenom diskrecijom slatkih tanina, prepuno ispreplitanih svježih, slatkih i sušenih aroma voća, trava i začina. Dominira skladnost i perfekcija umotana u ” dress code” srednjovečnosti bez roka trajanja. Ako pomenem alkohol koga ima 12 %, kiseline i šećer kod ovakvog potentnog vina, napraviću vinifikacijski paradoks. Vino je prosto živahno, elegantno i rječito. Za svoj vijek ono je i harmonično i zagonetno. Kako se održalo, kako se očuvalo ? To je snaga, moc i raskoš Vranca sa Ćemovskog polja – pitomi Vranac u čaši! 

 Nema ga u prodaji. Može se probati u restoranima Jezero na Skadarskom jezeru i 13 Jul u Podgorici, kao i u Vinskom podrumu Šipčanik. U skladu sa odabranim menijem imamo pravu preporuku različitih specijaliteta uz Lesendro 79. ovakav dar ne žuri, on strpljivo čeka.

Miroslav Radojčin, Edukativni konsultant i Sommelier 13. Jul Plantaže