Rose vina – preporuka za ljetnje dane

Rose vina danas predstavljaju svetski trend. Među svim tipovima vina najveći porast konzumiranja zabilježen je kod rosea, pogotovo u zemljama novog svijeta.  Rose vina više nisu tajna sve široj vinskoj populaciji i različitim starosnim dobima  sa različitim vinskim ukusima. U roseima danas uživaju sve populacije, kao u njihovim različitim suvim, polusuvim, poluslatkim i slatkim stilovima-

Vrhunska roze vina proizvode se od crnog grožđa. Grožđe kod ovakvih vina obično se bere nekoliko dana ranije, što ne mora uvijek da bude slučaj.

Gotovo sve sorte grožđa mogu biti dobre u vinifikacijskom procesu Rosea, ali u svijetu su najzastupljenije Pinot noir, Syrah, Grenache, Cabernet sauvignon, Merlot…. Rose vina Plantaža proizvode se od Grenacha i Cabernet sauvignona.

Boja rose vina može da varira i ne predstavlja kvalitet vina, niti udređuje i usmjerava nivo aroma koje nam vino daje. Može biti od svijetlo rose, losos rose kao možda i najčešće, pa do ružice,tj. trešnja crvene boje koja je shodno načinu proizvodnje u prošlom vijeku bila najzastupljenija. Boja, kao i naravno arome , veoma često zavise i od sorte od koje se dobija vino, kao i od vremena koje grožđani sok ( šira )provede u kontaktu sa pokožicama grožđa. 

Rose je idealno vino za uparivanje sa različitom hranom kada smo u dilemi da li da poručimo bijelo ili crveno vino ? Ono se idealno uklapa i harmonizuje sa različitim kuhinjama i različitim jelima po strukturi.  Sjajan je i kao aperitiv i kao uvod u degustacioni meni.  On je jednostavno Gastro Joker !

Jun mjesec je mjesec ROSE vina u restoranu 13. Jul.