Zlato na Dekanteru 2019. za Vranac

Veliki uspjeh kompanije Plantaže u Londonu

Decanter World Wine Awards 2019. – protekao je u znaku vranca. Naime, vina kompanije 13.jul Plantaže proizvedena od ove autohtone crnogorske sorte su na Dekanteru, koji je najveća i najprestižnija vinska smotra, a važi i za globalni vinski šampionat, osvojila nekoliko medalja i na briljantan način predstavila vina koja pripadaju svjetskoj vinskoj eliti. Vranac Reserve iz berbe 2013 osvojio je zlatnu medalju konkurenciji više od 16.500 vina iz 57 zemalja.
Ovogodišnji žiri Decanter takmičenja bio je sastavljen od 280 vinskih stručnjaka, i ove godine je dodijelio vinima Plantaža ukupno sedam medalja.

Pored zlata za Vranac Reserve 2013, vinima Vranac Barrique 2015 i Vranac Pro Corde 2015 pripala je srebrna medalja, dok je  vrhunski Vranac 2015 osvojio bronzu.  Srebrne medalje su osvojila i vina Vladika 2015, Epoha 2013 i Chardonnay Barrique 2016, i time zaokružila veliki uspjeh Plantaža.  

Priznanje je time veće ako se zna da je popularna “Rezerva” prije par mjeseci na ocenjivanju Mundus vini u njemačkom Nojštatu takođe osvojila zlatnu medalju, pa je nagrada iz Londona izuzetna potvrda velikog trijumfa ovog vina. 

Inače, Vranac Reserve proizvodi se samo u najboljim berbama. Nakon odležavanja u drvenim sudovima (2 godine) i boci (3 do 5 god.), razvija svoj puni, karakteristični i vrlo prepoznatljiv buke.

Podsećamo da je na istom takmičenju 2017. godine i vino Plantaža Stari podrum Cabernet Sauvignon osvojilo zlatnu medalju, skrenuvši pažnju vinskog svijeta da se na podgoričkom Ćemovskom polju, u vinogradu Plantaža, rađaju velika vina.