Boemska noć za dušu vina

Vinski podrum Šipčanik, impresivni višenamjenski prostor vinarije Plantaže, postao je za relativno kratko vrijeme, bitan segment kulturnih dešavanja u Crnoj Gori, a i šire. Šipčanik je na trenutke podsjetio na nekadašnja kultna mjesta boemskih okupljanja, na mjesto susreta boemski nadahnutih poklonika i boemski srodnih duša koje o vinu imaju šta da kažu, koje umiju da slušaju i koje prije svega vole dobro vino, u njegovom osnovnom značenju.

Promocija knjige Duša vina

Povod okupljanja bila je promocija knjige “Duša vina”, u kojoj dvadesetak eminentnih javnih intelektualaca piše o vinu, grožđu, vinogradu i vinskim bogovima. Autori ove knjige su profesori univerziteta, pisci, umjetnici i ljubitelji vina raznih profila koji se, na preko 250 stranica,bave raznim temama u kojima se vino javlja kao inspiracija ili koje su povezane s vinom: poetikom vina, vedrinom vina, vinom i stvaralaštvom, sunčanom stranom vina, duhom vina, svijetom vina, vinom i kulturom, vinom i umjetnošću, vinom i poezijom, vinom i književnošću, vinom i vinogradom, vinom i medicinom, vinom i ekologijom, vinom i slikarstvom, kratkom istorijom vina i vinopija, vinom kao tečnom ljubavlju književnosti. 

Prof dr Ratko Božović

U dvadeset tekstova predstavljeno je dvadeset vinarija iz Srbije i Plantaže iz Crne Gore, kao regionalni lider u svojoj branši .Preko 400 zvanica, među kojima su bili predstavnici javnog, političkog i društvenog života Crne Gore ali i gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, pozdravio je predsjednik Odbora direktora i jedan od autora knjige, pof dr Veselin Vukotić. U ime autora, zvanicama su se obratili i istaknuta profesorka beogradskog univerziteta, rediteljka i književnica, Vida Ognjenović, prf dr Ratko Božović, profesor dr Slaviša Orlović, urednik ovog voema posebnog izdanja i novinar Petar Peca Popović.

Osim sa poezijom, dobrim i dragim ljudima, vrhunska vina Plantaža, među kojima su se ove večeri izdvojila rose Regina Jelena Savojska, bijelo Malvazija i crveno vino Epoha, idealno su se uparivala i sa specijalitetima, koje su za ovu priliku pripremili kuvari restorana 13. jul i Jezero, u saradnji sa čuvenim kulinarskim ekspertom Vladom Simićem. Da dobrog razgovora i druženja, nema bez vina i muzike, i da su beomija i sevdah dvije strane jedne medalje, dokazali su u vinskom hramu Plantaža, i proslavljeni kantautori i pjevači Slobodan Kovačević i Hari Varešanović (Hari Mata Hari), u čijim pjesmama su mnogobrojne zvanice uživale. Poseban ugođaj gostima pričili su glumac Nebojša Milovanovića i pijanista Aleksandar Miletić svojim scenskim igrokazom.