Nagrada za kvalitet maslinovog ulja

Maslinovo ulje kompanije “ 13. Jul Plantaže“ nagrađeno je za kvalitet na nedavno završenom  međunarodnom sajmu maslinara koji je održano u Neumu od 21. do 24. marta.

Sa ponosom možemo istaći da smo na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019., u organizaciji  Zadružnog saveza Dalmacija, koje spada u najveće i najznačajnije takmičenje ovog tipa na prostorima našeg Regiona, osvojili bronzanu medalju za kvalitet extra djevičanskog maslinovog ulja.

Nakon ocijene kvaliteta velikog broja uzorka maslinovog ulja sa prostora Mediterana, od čega je čak 136 uzoraka bilo u našoj kategoriji tj. kategoriji zlatnih ulja, možemo reći da smo više nego zadovoljni i ponosni na ostvareni rezultat, imajući u vidu da je ovo prvo takmičenje i nagrada za Plantaže kada je u pitanju ovaj proizvod.

Ovo priznanje za nas ima posebnu emotivnu vrijednost, imajući u vidu da su u startu naše namjere da se bavimo i ovom vrstom proizvodnje bile osporavane među kolegama maslinarima. Postojalo je mišljenje da Ćemovsko polje neće prihvatiti kulturu masline i da u ovoj proizvodnji ne možemo ostvariti dobre rezultate. Kao i mnogo puta do sada, Ćemovsko polje se pokazalo kao zavidan domaćin, koji zahvaljujući bogatstvu svog teroara, pruža odlične uslove za uzgoj i ove suptropske kulture.

Kompanija Plantaže u svojim zasadima ima blizu 13.000 stabala masline, sa tendencijom rasta, najviše sorte leccino, a zatim istarske bjelice, arbequina i maurina.. Pažljivom njegom i isključivo ručnom berbom, uz najsavemeniju preradu na presama za hladno cijeđenje, dobijeno je ulje raskošnog mirisa i skladnog, pikantnog plemenitog ukusa, koje stručnjaci ocjenjuju najvišim ocjenama.

Prema zvaničnim podacim potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori je relativno niska i iznosi 0,5 litra po glavi. Podaci pokazuju da naše komšije Hrvati koriste u prosjeku  dvije litre maslinovog ulja godišnje, za razliku od Grka koji u prosjeku koriste 20 litara godišnje po glavi stanovnika ili pak Španaca i Italijana koji koriste 11 litara.

Nedavno naučno istraživanje sprovedeno na Medicinskom fakultetu Njujorškog Univerziteta The New York University School of Medicine, dokazalo je ono što se na ovim prostorima odvajkada zna, da redovna konzumacija maslinovog ulja smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara tj da njegova konzumacija ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam.

Naše su namjere i želje, a vjerujemo da će ovakve nagrade tome i doprinijeti, da Crnu Goru, domovinu najstarije maslina na svijetu, visoko pozicioniramo u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu vinsko – gastronomsku priču.