Dan proslave značajnog jubileja Kompanije u znaku svečane Akademije, otvaranja nove linije za flaširanje i gala koncerta Gorana Bregovića

Kompanija “13. Jul-Plantaže” ove godine proslavila je veliki jubilej – 55 godina uspješnog rada. Ovim povodom, 13. juna, uz prisustvo velikog broja zvanica iz javnog i kulturnog života Crne Gore, u vinskom podrumu Šipčanik, održana je svečana Akademija na kojoj su govorili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, izvršna direktorica Kompanije Verica Maraš, predsjednik Borda direktora prof. dr Veselin Vukotić i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao da je 55 godina rada Plantaža uspjeh sam po sebi. Postignut je u više od pola vijeka izuzetno turbulentnog perioda crnogorske istorije, što ga čini još impresivnijim. On je podsjetio da su Plantaže kompanija, u kojoj stalno i povremeno radi 1.200 ljudi, jedan od crnogorskih najvećih izvoznika, ali i firma koja uspostavlja nove standarde i sve više povezuje s naukom i istraživanjem. Kazao je i da je Kompanija prepoznala značaj povezivanja poljoprivredne proizvodnje sa kulturom i turizmom i dala doprinos razvoju vinske kulture. Stvoren je dobar imidž crnogorskih autohtonih vina i otvoren prostor za male, privatne vinarije, a njihov broj je, kazao je Đukanović, jedan od parametara poboljšanja životnog standarda u nekoj zemlji. Đukanović je istakao da je velika odgovornost izgraditi i očuvati povjerenje kupaca u 40 zemalja svijeta i da je to najbolja ocjena rada i uspjeha Plantaža.

Uspjehu Plantaža svakako pogoduje ambijent u kome kompanija danas radi i proizvodi. Crna Gora predstavlja stabilnu i sigurnu zemlju, sa rastućim trendom stranih direktnih investicija, ekonomskim slobodama i uz sve nedaće, dinamičnim ekonomskim razvojem. “Sve što ste kao Kompanija postigli obavezuje vas da nastavite dalje, da nove ciljeve podignete na viši nivo i da ih dostižete. To treba da učinite zbog zaposlenih, zbog vlasnika među kojima je i država, zbog konkurencije, zbog budućnosti Plantaža i zbog stabilnosti i napretka Crne Gore”, poručio je Đukanović na svečanom prijemu.
“Cijeli svijet je naše tržište, ponosni smo na 55 zlatnih godina” kazala je izvršna direktorica kompanije Verica Maraš. Ona je istakla da decenijama Plantaže imaju prvi proizvod u zemlji. Konstantno ostvarujemo profit koji je prošle godine iznosio 30 miliona eura, a za proteklih 10 godina, 180 miliona. Država je ostvarila suficit od 140 miliona eura, rekla je Maraš. Govoreći o razvoju Kompanije, Maraš je naglasila da je u primarni dio proizvodnje uloženo preko 13 miliona eura, u prerađivačke kapacitete 19 miliona, a u građevinske 8 miliona eura.”Plantaže su otvorena kompanija za nova znanja, nove tehnologije i nova tržišta. Plantaže su danas svjetski gigant”, naglasila je Maraš.

Predsjednik Odbora direktora kompanije, prof. dr Veselin Vukotić, podsjetio je ovom prilikom da su Plantaže nastale kao izraz hrabre vizije njenih osnivača, ali da je takva vizija potrebna i danas. Po riječima Vukotića, Plantaže su neobična kompanija, organizacija i ambijent, jer su dugo u vrhu i među najboljima, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire. Sa kapitalom od blizu 100 miliona eura, Plantaže su danas jedna zdrava, proizvodna, kreativna firma koja, naglasio je Vukotić, ulaže u razvoj i u svoju viziju i bori se na međunarodnom tržištu. “Plantaže su značajna štamparija eura u Crnoj Gori”, poručio je Vukotić.

Na svečanom prijemu govorio je i ambasador Crne Gore u Srbiji, Branislav Mićunović, koji je poručio da su Plantaže međunarodni brend. “Pronašli ste 63 sorte nepoznate za vinogradarsku struku. Čuvajući tradiciju dugu 1.000 godina njegujete autohtone sorte kao vranac i krstač. Dobro vino govori dosta i o ovom zavičaju i podneblju. Sorta je majka vina, tlo otac, a klima sudbina”, kazao je Mićunović.

Nakon govora zvanice su imale priliku da uživaju u bogatom muzičkom programu za koji su bili zaduženi: Guitar Duo Nikcević & Bulatović, sopranistkinja Aleksandra Vojvodić Jovović i etno grupa Zora. Uz bogatu tradicionalnu trpezu služilo se i posebno vino Vranac Barrique jubilej koje je, po riječima prisutnih, još jedno u nizu velikih vina Kompanije.
Sjajna uvertira svečanoj Akademiji povodom značajnog jubileja Kompanije, bilo je puštanje u pogon nove linije za flaširanje, vrijedne 3 miliona eura. Novu liniju, kapaciteta 10.000 flaša na sat, smještenu u podrumu Ćemovsko polje, svečano je pustio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković. Tom prilikom Marković je rekao da investicije u proizvodnju i realnu ekonomiju treba da obezbijede dinamičan i održiv rast naše ekonomije, koja je prošle godine zabilježila jednu od najvećih stopa rasta u Evropi. Marković je naglasio da će Vlada posebno biti fokusirana na turizam, energetiku, proizvodnju hrane i pića, oblasti u kojima Crna Gora ima komparativne prednosti. “Vina standarizovanog kvaliteta proizvedena u našim poljima i podrumima nalaze se na trpezama više od 40 zemalja. Naša vina imaju svoju istoriju i priču”, istakao je Marković ovom prilikom.

Jubilej za pamćenje proslavljen je muzičkim spektaklom za pamćenje! U srcu vinograda na Ćemovskom polju održan je koncert Gorana Bregovića za violinu i simfonijski orkestar. U nestvarnom ambijentu nepregledne zelene plantaže, na impresivnoj sceni iznad čokota, sa raznobojnim svjetlosnim i efetkima led ekrana, Bregović je predstavio svoj najnoviji muzički projekat “Tri pisma iz Sarajeva”. Pred 3.500 posjetilaca, preko 70 svjetskih umjetnika izveli su kompozicije inspirisane trima religijama, Hrišćanstvom, Islamom i Judaizmom. Koncert je otvoren “Jevrejskim pismom” i nastupom mlade violinistkinje Bojane Jovanović. U sklopu tog pisma izvedene su kompozicije “Mazel tov” i “Made in Bosnia” koje su u startu zaintrigirale publiku. “Muslimansko pismo” otvorio je violinista Zijed Zuari iz Tunisa, a posjetioci su numere “SOS” i “Vino tinto” propratili ovacijama. Poslije “Hrišćanskog pisma” uz pratnju violinistkinje Mirjane Nešković uslijedile su kompozicije “Pero”, “Duj duj” i “Bajla Lejla”, sve uz dirigentsku palicu maestralnog Ognjena Radivojevića. Bregović je ovom prilikom izveo i svoje hitove “Bella ciao”, “Ederlezi”, “Mjesečina” i “Kalašnjikov” koji su posebno oduševili publiku i dobar dio nje podigli na noge.

Nakon dvočasovnog koncerta Bregović je izjavio da je vinograd na Ćemovskom polju fenomenalan ambijent za “Tri pisma iz Sarajeva”, njegovu orkestarsku utopiju o spajanju različitog, koja bi jednog dana mogla postati stvarnost. Direktor prodaje i marketinga Kompanije Veselin Đurišić, po završetku spektakla, rekao je da je proslava jubileja Plantaža uveličana koncertom jednog od najvećih kompozitora današnjice, Gorana Bregovića. Spoj najvećeg vinograda u Evropi i najvećeg kompozitora, bio je veliki poslovni i umjetnički pogodak, spektakularni događaj vrijedan pažnje u svjetskim okvirima, kazao je Đurišić. “Nesvakidašnji nekomercijalni koncert “Tri pisma iz Sarajeva”, potpuno se uklapao u poslovnu priču Plantaža koje izvoze svoje proizvode u 40 zemalja svijeta”, naglasio je Đurišić.

Kompanija se i ovom prilikom zahvaljuje svim zvanicama, posjetiocima i prijateljima iz Crne Gore, regiona i svijeta koji su svojim prisustvom događajima organizovanim povodom jubileja 13.juna, uveličali slavlje najvećeg crnogorskog brenda i naš zajednički uspjeh time učinili još većim. Uvjereni u nove uspjehe u godinama pred nama, čuvajući tradiciju crnogorskog vinarstva i vinogradarstva, istovremeno prateći moderne svjetske trendove, sigurno koračamo naprijed svjesni da je cijeli svijet naše tržište.

Živjeli !