VINOGRADI

TAJNA ĆEMOVSKOG POLJA

TAJNA ĆEMOVSKOG POLJA

Na tridesetak kilometara od Jadranskog mora, pored Skadarskog jezera, gotovo u nedogled pružaju se redovi čokota sa vinovom lozom, oblikujući jedan od najvećih i najljepših vinograda u Evropi – Ćemovsko polje, površine 2.300 hektara, sa oko 11.5 miliona čokota.

Vinogradi su sa jedne strane omeđeni koritom rijeke Cijevne, ponornice, koja se, tražeći svoj put ka Morači i moru, probila kroz stijene i sačinila jedan živopisni mali kanjon. U koritu Cijevne može se vidjeti i upečatljiv prijesek podloge, na kojoj leže naši vinogradi, a koja je sačinjena od slojeva različitih vrsta kamena.

Crnogorski vinogradarski rejon, šire posmatrano, smješten je na najjužnijem dijelu Jadranske obale, pa blizina mora, u najvećoj mjeri, određuje i mikroklimu Ćemovskog polja. Uticaj jadranske klime se do Podgorice prostire širokom dolinom rijeke Bojane.

Vinograd leži na platou čija nadmorska visina varira između svega 45 i 70 metara i koji je oivičen vijencom golih krečnjačkih brda, što ga određuje kao krašku kotlinu sa izrazito žarkim i suvim ljetom i zimom, tek nešto hladnijom nego u primorskom pojasu.

vinogradi vinogradi

Izuzetno male količine padavina i ogroman broj sunčanih sati, upotpunjuju sliku ovog podneblja, koje možete zamisliti u bojama i zvucima vrelog ljeta. Ali, to vrelo sunce, koje, tokom ljetnjih mjeseci, prži nad Podgoricom po deset-dvanaest sati dnevno, samo je jedan od izazova sa kojim se suočava vinova loza na Ćemovskom polju. Drugi je zemljište, teško i skeletno, sačinjeno od krednog krečnjaka, prošaranog pijeskom i šljunkom, sa mnoštvom uglačanih oblutaka.

Vranac je, naravno, knjaz ove veličanstvene kneževine vina u Ćemovskom polju. On je naš vinogradarski i nacionalni ponos i u skladu s tim, (nema potrebe I za subjektom I objektom koji su isti) zauzima čak dvije trećine vinograda. Bijele sorte predvodi crnogorski krstač koji uspijeva isključivo u Crnoj Gori i nigdje drugo u svijetu, a najbolje rezultate daje upravo na Ćemovskom polju.

Deluje nevjerovatno, ali skoro čitavo Ćemovsko polje, čak 95%, bere se ručno. Tokom berbe, koja traje od avgusta do kraja septembra, ovde se više od 2.000 berača. Ponekad to zaista deluje kao scena iz nekog epskog filma.

vinogradi Plantaze

Crnogorci jesu narod epskog srca, ali sa lirskom dušom. I to jeste i ovo naše Ćemovsko polje. Stvoreno u borbi čovjeka i kamena, vinove loze i žaropeka, a oplemenjeno ljubavlju i strašću, koja ne posustaje ni poslije pola vijeka.

U tome je najveća tajna Ćemovskog polja: u snažnom spoju epskog i lirskog.

I u tome je tajna i našeg vina.

Pogledajte video: Tajna Ćemovskog polja