Plantaže zima & kuvano vino 🍷

Danas je zvanično prvi dan zime! Pravo vrijeme da nađemo način kako da se ugrijemo.

Ukoliko volite tople napitke, oplemenjene začinima, onda će ovo biti pravo uživanje za vas.  U prohladnim danima i noćima, ništa ljepše od ukusnog kuvanog vina!

Priprema vam neće oduzeti mnogo vremena, a uživanje je zagarantovano.

Potrebni sastojci:

Crveno vino – Kvalitetni Vranac 1L

 Voda 250 ml

Kristal šećer 4 kašike

Začini – karanfilić, cimet, muskatni oraščić , anis 

Narandža isiječena na kolutove

Priprema:

Tri kašile šećera otopiti na tihoj vatri. Kada šećer požuti, prelijete ga toplom vodom, pojačajte temperaturu i pustitie da voda provri.  Vodite računa  da vam šećer ne zagori.

Zatim dodajte preostalu kašiku šećera, dobro promiješajte da se sve sjedini i  dodajte vino.

Kada počne da pjeni, sklonite šerpu sa šporeta,  jer vaš napitak ne smije da provri.  Dodajte začine po ukusu, dobro promiješajte i sipajte u čašu od debljeg stakla.

#plantažewinter

Sada dolazimo do onog dijela kada raznim začinima možete mijenjati ukus kuvanog vina. Naši prijedlozi su karanfilić, cimet i zvjezdasti anis. Oni se standardno koriste za pripremu kuvanog vina. Ukoliko volite da eksperementišete sa ukusima, probajte biber i muskatni oraščić. Biber pojačava ukus i cirkulaciju, a muskatni oraščić daje posebnu aromu. Ukoliko ste pak ljubitelji blažih ukusa, u vaše kuvano vino možete dodati jedan štapić vanile.

Ukus možete obogatiti i tako što ćete u vino dodati  svježe voće. Naša preporuka je narandža ispiječena na kolutove. 

Ovako spremljeno vino poslužite i degustirajte dok je toplo.

Zimska idila biće potpuna ukoliko se miris kuvanog  vina  bude širio i vašim domom! Ono je idealan napitak za ušuškana druženja u prohladnim noćima. Na sniježnoj stazi će vas okrijepiti i dati vam dodatnu energiju za aktivan zimski odmor…

Uzdravlje!