Intervju Miroslava Vukovića, izvršnog direktora Kompanije “13. – Jul Plantaže”, dnevnom listu ““Pobjeda”

 1. Kakva je sada situacija u Plantažama nakon što su zaposleni tražili smjenu menadžmenta, između ostalog i Vašu?

Situacija u Plantažama je vrlo složena i posebno, kada se ekonomski sagleda, veoma teška, a dodatno i zbog toga što je dio zaposlenih – kroz organizaciju i aktivnosti Sindikalne organizacije – odlučio da organizuje štrajk upozorenja sa nezakonitim zahtjevima, među kojima je primarni upravo taj zahtjev, kojim se traži moja smjena kao izvršnog direktora i cjelokupnog menadžmenta. Tako definisani štrajkački zahtjevi se odnose na pitanja koja ne spadaju u nadležnost sindikata i uopšte zaposlenih. Smatramo da je organizovani štrajk upozorenja nezakonit. Zbog toga je Osnovnom sudu u Podgorici podnijeta tužba kojom se traži da se utvrdi da je isti upravo takav, nezakonit! U tužbi su jasno i precizno navedeni razlozi koji su nas opredijelili da pokrenemo sudski postupak po ovom osnovu. U vezi sa tim, dobili smo i mišljenje Unije poslodavaca Crne Gore, koja je po svim pitanjima iskazala jasan stav i zahtjeve štrajkačkog odbora ocijenila neosnovanim, kao uostalom i kompanijski Odbor direktora koji je svojim posljednjim saopštenjem javno potvrdio i jasno razgraničio nadležnosti uprave i sindikalne organizacije, te istakao da zahtjevi za smjenu izvršnog direktora i menaždmenta ne spadaju u nadležnost sindikata i zaposlenih. Prema tome, sindikat može da zahtijeva što god želi, pa i ovo što je zahtijevao, ali ne može povodom tih zahtjeva da štrajkuje na zakonit način. Stoga, očekujem da svako radi svoj posao, a sve u najboljem opštem, kompanisjkom interesu i istovremeno interesu svih zaposlenih. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome, da osiguramo neophodne uslove za kompanijski opstanak i buduću perspektivu.

 1. Da li namjeravate da ostanete na toj poziciji?

Da, naravno da namjeravam da ostanem na poziciji izvršnog direktora! Da nemam tu namjeru i volju, ne bih se ni prihvatio ove, po više osnova, sada istinski nezahvalne pozicije.

Od strane predstavnika vlasnika kompanije, na osnovu poslovnog Plana koji sam prezentovao, a koji je Odbor direktora usvojio, ukazano mi je povjerenje da budem na čelu kompanije “13. Jul –Plantaže”, i to u uslovima i okolnostima koje ova kompanija ne pamti, siguran sam, od njenog osnivanja. To što sam imenovan za izvršnog direktora Plantaža u punom mandatu, smatram – u sadašnjim uslovima – nedvosmisleno svojim ličnim izazovom i obavezom, ali i privilegijom, pa makar bio izvršni direktor i jedan dan, a ne evo punih 9 mjeseci. Odlučan sam u svojoj namjeri da napravimo pozitivne iskorake u radu i povratimo renome koji su Plantaže imale u javnosti, a koji su gradile generacije naših prethodnika. Uvjeravam vas da sve odluke koje trenutno donosimo i koje  budemo donosili biće isključivo u najboljem interesu Plantaža, a sve u punoj koordinaciji sa Odborom direktora.

 1. Šta će podrazumijevati najavljena reorganizacija poslovanja?

Drugačiji način razmišljanja i odnos prema kompaniji 13. Jul Plantaže je osnov najavljene transformacije, nove strategije poslovanja i ranije usvojenog Plana rada i razvoja kompanije u narednih pet godina. Cilj je da se postigne kompanijska finansijska konsolidacija i stabilnost. Preduzimaju se brojne aktivnosti da bi održali i osnažili našu osnovnu djelatnost, a to su proizvodnja i prodaja. Osim osnovne djelatnosti, u narednom periodu potrebno je diversifikovati proizvodnju i usluge, kako bi povećali bazu prihoda i obezbijedili sigurniju budućnost. Neminovno je da promjene sa sobom nose određene, ne male, rizike i teške odluke. Donošenje takvih odluka nije jednostavno, ali u ovakvim okolnostima to je jedini način da se fokusiramo na opstanak i budućnost. Vjerujem da smo – bez obzira na sve moguće različitosti crnogorske društvene stvarnosti – saglasni u stavu da je održiva i stabilna kompanija naš zajednički opšti interes. 

Reorganizacija podrazumijeva novi koncept kompanijskog poslovanja, koji će značajno pomoći da se racionalizuju troškovi, da se određeni resursi koriste punim kapacitetom, da rad i doprinos svih zaposlenih bude mjerljiv i da se lakše utvrde kritične tačke poslovanja, kako bi se do kraja moglo poslovati racionalno i efikasno.

Mjere maksimalne racionalizacije svih troškova su uveliko sprovedene, ali se objektivno značajne mjere racionalizacije ne mogu sprovesti do kraja bez izrade nove sistematizacije i novog kolektivnog ugovora.   Iako su se u medijima pojavljivale drugačije informacije, u cilju  potpunog i istinitog informisanja crnogorske javnosti, ističemo da su se u menadžentu Plantaža desile kadrovske promjene na više pozicija, kao i da će se u tom pravcu i dalje nastaviti.

Očekujem da svi zaposleni – bez obzira na organizovani nezakoniti štrajk, kao i na stečene navike i možda nevoljne nametnute rutine – prepoznaju ovaj trenutak i sebe u njemu, prihvate promjene i ak­tiv­no­sti koje su neminovne. To je uslov svih uslova ako želimo da osiguramo sopstvene radne pozicije i životnu egzistenciju, odnosno opstanak i napredak naše kompanije. Ujedno, zahvaljujem svim zaposlenima koji su – u ovim izazovnim i turbulentnim trenucima za kompaniju – posvećeni predanom radu i vođeni isključivo svojim radnim obavezama.

 1. Kakvo je poslovanje u prvih šest mjeseci, kakav je preliminarni rezultat? Očekujete li bolji poslovni rezultat ove godine, odnosno postoji li šansa da kompanija ove godine završi poslovanje u plusu?

Uprkos činjenici da se svakodnevno nosimo sa mnoštvom naslijeđenih problema i obaveza iz minulog perioda, izuzetno nas ohrabruju rezultati ostvareni u prvih šest mjeseci ove godine. Gotovo na svim tržištima, a naročito domaćem i tržištima regiona, bilježimo rast prodaje, pa je tako fakturisana realizacija u prvih šest mjeseci za 51 % veća u odnosu na prošlu godinu, i 15 % veća u odnosu na plan za ovu godinu. Ukoliko se ovakav trend nastavi, a to u mnogome zavisi od turističke sezone i još uvijek aktuelne epidemiološke situacije, očekujemo značajno bolji poslovni rezultat u odnosi na prošlu kao i utvrđeni plan za tekuću godinu. Svakako, cilj nam je da 2021. godinu završimo sa što boljim poslovnim rezultatima, iako isti ne mogu biti mjerljivi samo kroz finansijske iskaze, već i kroz najavljene restrukturalne kompanijske promjene.

 1. Da li ste dobili ili očekujete finansijsku pomoć od države, imajući u vidu da je ranije rečeno da je kompaniji potrebna podrška države od 5 miliona eura?

Najavljena finansijska pomoć države Plantažama, u iznosu od 5 miliona eura, još uvijek nije realizovana. Očekujemo da će se ta pomoć, kao i svaka druga vrsta državne podrške ostvariti vrlo brzo. Vjerujemo da će država prepoznati značaj ovog trenutka i da će obezbijediti Plantažama neophodnu pomoć, kako bi se izbjegao rizik mogućeg uvođenja stečaja. U tom smislu djeluje i Odbor direktora kao kompanijski organ vlasnika. S obzirom da smo uspjeli da za proteklih 9 mjeseci – i pored ugrožene likvidnosti – održimo kontinuitet realno ugroženog kompanijskog poslovanja, a prije svega procese proizvodnje koji zahtijevaju značajna prethodna materijalna ulaganja, to očekujemo da se u najkraćim mogućim rokovima obezbijede nedostajuća sredstva. Na taj način bi osigurali neophodnu finansijsku konsolidaciju, uspješnu proizvodnu godinu kao i kontinuitet snabdijevanja tržišta.

 1. Kakva je situacija ove godine sa sezonskim radnicima? Koliko ih je angažovano ove godine, a koliko ih je bilo prethodne dvije?

Problem sezonske radne snage je višegodišnji kompanijski problem, sa kojim se suočava kompletan agro sektor regiona i Evropske unije. To je problem koji je iz godine u godinu samo izraženiji, tako da se može reći da u Crnoj Gori nema domaće sezonske radne snage!

Do sada je u Plantažama, do 01.07.2021. godine, angažovano ukupno 305 izvršilaca  na  sezonskim poslovima, od toga 184 domaćih sezonaca i 121 stranaca. U prethodne dvije godine, 2020. godine broj domaćih sezonaca se kretao oko 520 dok smo imali i 370 stranaca, a 2019. godine broj domaćih sezonaca se kretao oko 460, a stranaca smo imalii 584.   

U vezi sa problemom zapošljavanja sezonske radne snage, važno je istaći da su, do sada, sve agrotehničke operacije izvršene na vrijeme i u zadatim agrorokovima! To je posebno značajno jer je primarni cilj očuvanje stabilne proizvodnje. Kompaniji tek sad predstoji najveća potreba za sezonskim radnicima, a to je period berbe stonog i vinskog grožđa. Potrebu za sezonskom radnom snagom oglašavamo posredstvom Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kod kojih je, u toku sezone, nalog za posredovanje u njihovom zapošljavanju – koji se odnosi na prijem sezonskih radnika – stalno otvoren. Takođe, istakao bih značajnu činjenicu da se i dio zaposlenih – u kritičnim situcijama, odazivao na pozive kolega sa imanja – i aktivno uključivao u berbu breskve i nektarine, pa smo i na taj način uspijevali da nadomjestimo nedostatak radne snage i zadovoljimo zahtjeve prodaje, odnosno potrebe naših kupaca. 

 1. Kada počinje berba grožđa i kakva je godina bila za ovogodišnji rod?

Početak berbe stonog ili konzumnog grožđa očekuje se krajem ove nedjelje tj oko 23-24. jula, što je otprilike nekih osam do devet dana kasnije u odnosu na prošlu godinu. Kompletna proizvodna godina kasni desetak dana, dok se početak berbe vinskog grožđa očekuje oko 10. avgusta. Kako sada stvari stoje, a nadamo se da nas vremenske prilike neće neprijatno iznenaditi u narednom periodu, očekujemo uspješnu berbu, veoma dobrog kvaliteta i ciijenimo veoma značajnim i dobrim to što su proizvodni rezultati u primarnoj djelatnosti takvi da omogućavaju proizvodnju vina i ostalih proizvoda na visoko kvalitetnom nivou.

 1. Koliko je ubrano breskvi, a koliko je prodato?

Berba breskve u kompanija “13.Jul-Plantaže” počela je 31. maja i planirano je da traje do sredine septembra. Do sada je ubrano preko 350 tona breskve i nektarine, i ostvaren prihod od prodaje u iznosu od 400.000 eur. Izuzetno smo zadovoljni njihovim kvalitetom, količinom i plasmanom, a posebno raduje činjenica da je u ovoj godini ostvarena prosječna prodajna cijena breskve i nektarine koja je najbolja u posljednjoj deceniji.

 1. Da li se plate redovno izmiruju i kolika je prosječna plata? Da li je i koliko manja u odnosu na prošlu godinu?

Poslovanje u uslovima kovid pandemije, kao i brojnih nerješenih problema iz prethodnog perioda, dovelo je do značajnog pada prihoda u prošloj godini, od skoro pedeset posto. Zbog toga smo sproveli umanjenje zarada zaspolenih, kako bi omogućili opstanak kompanije. Zaposlenima je isplaćena majska zarada, a do kraja tekućeg mjeseca planirana je isplata i junske zarade. Prosječna zarada u Kompaniji, za prvih pet mjeseci tekuće godine, iznosi neto 562,65 eur (bruto 837, 63 eur) i ista je za 13 % manja u odnosu na prethodnu godinu. 

Važno je istaći da se Plantaže u ovoj godini finansiraju isključivo od prihoda iz sopstvenih izvora tj. bez pomoći države i bilo kakvog kreditnog zaduživanja! To doživljavamo kao uspjeh, jer u okolnostima kovid pandemije koja je posebno bila izražena u prvih pet mjeseci ove godine, uspjeli smo da obezbijedimo nesmetano odvijanje svih proizvodnih procesa, podmirivanje većine prioritetnih troškova i održavanje svih vitalnih kompanijskih procesa. Zato i podsjećamo na činjenicu da je svih prethodnih godina, u prvom dijelu kalendarske godine, bilo neophodno kreditno zaduživanje kako bi se isfinansirale sve navedene obaveze.

 1. Kakav je generalni plasman vina? Da li ima nagovještaja da se vina Plantaža ponovo plasiraju na ruskom tržištu, s obzirom na posjetu ambasadora prije nekoliko mjeseci? Da li su se otvorila neka nove tržišta?

Konstantno radimo na otvaranju novih kao i razvoju i unapređenju postojećih tržišta. Kao što sam već naveo, za prvih šest mjeseci tekuće godine bilježimo dobre rezultate i rast prodaje na svim tržištima, naročito na domaćem i tržištu regiona. Osim rasta prodaje na ovim tržištima, bilježimo i značajan rast prodaje u Americi i Kanadi, kao i velike iskorake u Poljskoj i Ukrajini. Tu je i kinesko tržište, kao jedno od najvažnijih izvoznih tržišta, koje se u kontinuitetu razvija. Očekujemo, ukoliko se ne dese kakva ograničenja na koja ne možemo uticati /kao što je slučaj sa pandemijom virusa Covid 19/ da se nastavi trend rasta prodaje na svim tržištima do kraja godine. Kada je u pitanju rusko tržište, nadamo se da će se na nivou diplomatskih odnosa ovo pitanje uskoro riješiti, ali to ne zavisi samo od Plantaža. Tokom našeg susreta sa Njegovom ekselenicjom, ambasadorom Ruske federacije (RSF), gospodinom Vladislavom Maslenikovim i njegovim saradnicima, razgovarali smo o aktuelnom problemu zabrane uvoza naših proizvoda na teritoriji RSF. Tom prilkom smo im dostavili cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na predmetno pitanje i razgovarali o mogućim opcijama njegovog trajnog prevazilaženja, u čemu moraju biti uključene nadležne državne institucije obje zemlje. Takođe smo im tada iskazali našu spremnost da odustanemo od svih pokrenutih sudskih sporova, samo ako bi time za proizvode Plantaža otvorili tržište RSF.

Predložili smo da Plantaže i državni organ RSF, nadležan za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača Rospotrebnadzor, izvrše zajedničku analizu naših vina, iako je prethodno kod nekoliko svjetski referentnih laboratorija potvrđena njihova ispravnost. Naš cilj je da konačno potvrdimo ono što cijelo vrijeme od nastanka spora tvrdimo, a to je da su naša vina kvalitetna, a ukoliko bude potrebno prilagodili bi ista zahtjevima i normativima koji važe na teritoriji RSF. U vezi sa tim, vrlo je važno istaći da ruski potrošači vjeruju našim vinima i da tokom svog boravka u Crnoj Gori uživaju u vinima Plantaža. Kompanija će biti istrajna u nastojanjima da što prije povratimo ovo, za nas veoma važno, tržište.

 1. U medijima se pojavila informacija da je bivša direktorica Verica Maraš raspoređena na mjesto referenta. Da li je to tačno i ako ne, na kom se mjestu sada ona nalazi?

I na ovu temu je bilo različitih novinarskih spekulacija u javnosti. Bivša direktorica Verica Maraš je –  shodno stručnoj spremi i aktuelnoj sistematizaciji, a u skladu sa pozitivnim propisima – raspoređena na radno mjesto referenta u Sektoru prodaje i marketinga.

Izvršni direktor, Kompanije „13. jul Plantaže“

Miroslav Vuković