Epoha

epoha_cover

SORTA

Cabernet Sauvignon i Merlot

Cabernet Sauvignon i Merlot su autohtone crvene francuske sorte koja se već desetinama godina gaje u vinogradima podgoričkog vinogorja.Porijeklom iz Bordoa sorte su se odlično adaptirale na uslove tla i klime u vinogradu na Ćemovskom polju.Cabernet Sauvignon karakteriše grozd male ili srednje veličine, sitnih okruglih bobica, debele pokožice crno-plave boje. Riječ je o poznoj sorti koja daje vina zatvorene rubin boje, puna i harmonična, pogodna za odležavanje u drvetu i dobra u kupažama. Merlot karakteriše grozd srednje veličine ili mali, bobica sitne ili srednje veličine, boje crno-plave. Takođe, pozna sorta koja daje vina rubin crvene boje, skladna i osvježavajuća.

Epoha 2012

Vino predstavlja kupažu sorti Cabernet Sauvignon i Merlot u odnosu 65% (Cabernet Sauvignon) i 35% (Merlot).
Rubin crvena boja karakteristična je i za ovaj blend crvenih, svjetski poznatih sorti.Odiše višeslojnim, bogatim, dominantno džemastim aromama crnog i plavog voća, protkanim začinskim tonovima slatkog korjena, uz nagovještaj crne čokolade i kafe u završnici. Ukus je elegantan, kompleksan, pun mekanih tanina, zaokružen prijatnim kiselinama. Bogati tonovi zrelog voća, šljive i kupine, uz prefinjene tonove čokolade i kafe, čine ovo vino pravom gastonomskom delicijom. Vino karakteriše veliki potencijal za odležavanje, pa starenjem u flaši dodatno razvija svoj kvalitet, karakter i autentičnost.

SERVIRANJE

Temperatura: 16-18°C

Čaša: velika trbušasta čaša

UZ HRANU

Idealno je za slaganje sa jelima od plemenitih riba iz Skadarskog i Jadranskog basena, kao i specijalitetima od crvenih mesa (sporije pečena govedina ispod sača, distana jagnjeća plećka sa ruzmarinom). Od internacionalnih jela preporučujemo lazanju u bešamel sosu, pepperoni picu, pasta u bolognese sosu.

Pratite nas:

NAJNOVIJE

PLANTAŽAMA NOVIH 6 MEDALJA N...

Nakon rekordne 2018. godine kada

Mar 04, 2019

PLANTAŽE NA 10.BEOWINE-u

Od 21-24.02. održan je 10.put

Feb 25, 2019

Jezik / Language

TECHNICAL SHEET (Pdf)

Epoha 2012

Prinos: 8-9 t/ha

Vrijeme berbe: prva polovina septembra

Način berbe: ručna

Vinifikacija: inox tank

Temperatura fermentacije: 23-25°C

Dužina fermentacije: 14-16 dana

Dužina maceracije: 14-16 dana

Malolaktička fermentacija: da, koinokulacija

Odležavanje: pune četiri godne u bačvama od najboljeg francuskog hrasta, a zatim  još godinu dana u flašama

Ukupna dužina odležavanja: 5 godina

Hemijska analiza: Alkohol: 14,5 vol%, uk.kis . 5,91 ; ph 3,44

INTERNATIONAL AWARDS

2018

U pripremi…