Crnogorska Malvazija

CRNOGORSKA MALVAZIJA 2017.

Crnogorska Malvazija je premium bijelo vino svijetlo žute boje zelenkastog odsjaja, intenzivnog mirisa i izrazite voćne svježine.Karakteriše ga bogatstvo arome zrele kajsije, svježeg soka od krušaka i bagremovog cvijeta.Zaokružen, lepršav, postojan i pun ukus sa završnicom citrusnih aroma, kao i arome vinogradarske breskve i kajsije, sa dugom završnicom citrusnog voća gdje dominira aroma osvježavajućeg zelenog limuna, čine ovo vino primamljivim za svačije ukuse.

Preporučujemo servirati ga nešto hladnijeg u vrijeme ljetnjih dana od 08 – 09 °C.

SORTA: 100% Malvasia Aromatica  (klon: vcr 27)

Malvasia Aromatica 

Sorta vinove loze Malvasia Aromatica, kao srednje bujna i veoma prinosna sorta vinove loze, u agroekološkim uslovima Ćemovskog polja (subregiona Podgorice) postiže odlične rezultate u pogledu kvaliteta grožđa koje se savremenom tehnologijom prerađjuje i pretače u premium vino izuzetne svježine.

SERVIRANJE 

Temperatura:  10-12°C

Čaša: oblik tulipana

UZ HRANU:

Ovo vino je od onih koje ćete sa zadovoljstvom piti cijelo veče, bez ikakvog opterećenja, ali će se odlično uklopiti i uz domaće sireve, dimljenog krapa, pastrmku i morske plodove. Sjajna preporuka je i orada ili brancin sa gradela, hobotnica ispod sača, gratinirane sen – žak školjke, salate sa piletinom, kao i dobra pasta sa parmezanom i maslinovim uljem.

TEHNICAL SHEET:

BERBA 2017.

Berba je bila izuzetno povoljna za kvalitet bijelih sorti grožđa, sa nešto nižim dnevnim i noćnim temperaturama od uobičajenih i bez atmosferskih padavina. Grožđe je bilo pune fenolne zrelosti i odličnog zdravstvenog stanja. Berba je obavljana isključivo noću (zbog nižih temperatura), radi očuvanja punog aromatskog potencijala grožđa.

VINOGRAD

Vinogorje: dolina Skadarskog jezera, Podgorički subregion

Lokacija:  Ćemovsko polje, mikrolokaliteti Dinoš, Nikolj Crkva, Tuzi

Veličina vinograda :  7.50 ha

Ekspozicija: sjever-jug

Zemljište: plitko skeletno

Gustina sadnje: 2.60 x 1m

Način gajenja: dvokraka kordunica

Prosječna starost vinove loze:  od  5 do 10 godina

TEHNIČKE INFORMACIJE

Prinos:  2kg po čokotu, 7-8 t/ha

Vrijeme berbe: druga polovina septembra

Način berbe: ručna probirna berba u gajbice

Vinifikacija:
inox tank

Temperatura fermentacije: 18°C

Dužina fermentacije: 12-14 dana

Dužina maceracije: maceracija u presi do 3h

Malolaktička fermentacija:
 ne

Odležavanje: vino odležava u inoks sudu na finom talogu 6-12 mjeseci. Tokom ovog procesa, vrši se redovna senzorna i laboratorijska kontrola zdravstvenog stanja vina na osnovu kojih se određuju dalji postupci. Nakon određenog perioda odležavanja vrši se tipizacija pri čemu se dva ili više vina miješaju u određenom odnosu radi stvaranja vina sa osobinama koje se žele dobiti. Potom u zavisnosti od stepena zamućenja vrši se gruba, srednja ili fina filtracija. Flaširanje vina se vrši tako što nakon prebačaja u flaširnicu prolazi kroz proces mikrofiltracije.

Ukupna dužina odležavanja:  6-12 mjeseci u inox sudovima

HEMIJSKA ANALIZA: 

Alkohol: 13 vol %

Ukupne kiseline: 7 g/l

Ph: 3.09

U pripremi…

U pripremi…

Pratite nas:

NAJNOVIJE

MASLINOVO ULJE – TEČNO...

Kompanija „Plantaže“ se uzgojem masline

Feb 15, 2019

DEJAN STANKOVIĆ – gost ...

DEJAN STANKOVIĆ – gost u

Jan 15, 2019

Jezik / Language