Uručeni rezultati genetičke identifikacije uzoraka vinove loze proizvođačima grožđa i vina

U srijedu, 27.12.2017. godine, sa početkom u 12h, u Šipčaniku je održan sastanak sa proizvođačima grožđa i vina, koji su učestvovali na projektu ’’Genetički diverzitet vinove loze u Crnoj Gori’’ koji je kompanija ’’13. jul Plantaže’’ realizovala u saradnji sa Institutom za vinovu lozu i vino (ICVV)  iz La Riohe, Španija.

Na sastanku na kome je prisustvovalo oko 40-tak proizvođača, prisutnima se obratila izvršna direktorica Plantaža, Verica Maraš. Nakon toga, održane su prezentacije direktorice Sektora razvoja, prof. dr Vesne Maraš i prof. dr Miodraga Grbića, koji su predstavili rezultate rada na zajedničkom projektu, sa kojima je šira stručna i naučna javnost imala priliku da se upozna na nedavno održanoj ’’Prvoj međunarodnoj konferenciji o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove’’ u Podgorici, u organizaciji kompanije ’’13. jul Plantaže’’.

Ovo je bila prilika da se našim proizvođačima grožđa i vina zahvalimo na saradnji i doprinosu koji su dali na ovom projektu i da im se uruče rezultati genetičke identifikacije njihovih uzoraka vinove loze.

Vjerujemo da smo na putu da zajedničkim snagama na najbolji mogući način predstavimo koliko je bogatstvo crnogorskog autohtonog sortimenta vinove loze u cilju njegovog očuvanja i promocije kao dio zajedničkog nasljeđa i kao zalog budućnosti u kojoj crnogorska vina imaju posebno mjesto.

Comments are closed.