Stari Podrum Cabernet Sauvignon 2012 osvojio je zlatnu medalju na Decanterovom ocjenjivanju vina

Na jednom od najprestižnijih vinskih ocjenjivanja na svijetu, Decanter World Wine Awards DWWA 2017, nedavno održanom u Londonu, Plantaže su osvojile 6 medalja a zlatna je pripala Starom Podrumu Cabernet Sauvignon 2012.

Na Decanterovom takmičenju ove godine ocjenjivano je više od 17.200 vina iz cijelog svijeta, dok su sudijskim žirijem od 219 članova, među kojima čak 65 nosilaca titule Master of Wine i 20 Master Sommeliera, predsjedavali su Gerard Baset MW MS OBE, Michael Hill Smith MW i Sarah Jane Evans MW.

Uspjeh naših vina utoliko je veći ako se zna da  se na takmičenju DWWA primjenjuju izuzetno strogi kriterijumi, pa zlatne medalje osvajaju samo vina ocijenjena sa preko 95 poena. Medalja za Stari podrum Cabernet Sauvignon 2012 prvo je Decanterovo zlato za vino iz Crne Gore u dosadašnjoj istoriji takmičenja.

Cabernet Sauvignon Stari podrum 2012 najnovije je vino u specijalnoj seriji Zlatnih berbi, koji je svoju premijeru imao krajem prošle godine. Ovaj raskošni, moćni i voćni kaberne, sazrijevao je 12 mjeseci u francuskim baricima, zatim dvije godine u bačvi od 5.000 litara i još godinu dana u flašama, u arhivskom prostoru Starog podruma. Odlikuju ga snažne arome borovnice, kupine i crne ribizle, prožete notama nane, crne čokolade i kedrovine. U ustima ostavlja utisak sočnog i punog vina, sa raskošnim, ispoliranim taninima i kompleksnim ukusom crnog voća i začina.

Osim ovog zlata, medaljama su nagrađena sljedeća vina: Vranac Reserve 2011 –srebro;  Vladika 2013 – bronza; Medun 2011- bronza; Barrique Chardonnay 2013- bronza; Pro Anima Pinot Blanc  2015 – bronza.

Posebno smo ponosni na uspjeh kaberne sovinjona jer dokazuje da na našem teroaru, pored vranca, kratošije i drugih autohtonih sorti, internacionalne sorte takođe daju vrhunske rezultate.

Comments are closed.