NOVOSTI
Plantaže na 15.Beogradskom salonu vina (December 12, 2018 7:16 am)
Vino pijemo sa onima koje volimo – duža (December 7, 2018 9:58 am)
Zoran Kalezic – Kotrlja se zivot (December 7, 2018 9:55 am)
13. Sajam vina VINOcom, Zagreb (December 7, 2018 9:29 am)

Salon Monte Vino 2018. iz našeg ugla : Epoha očarala, novi pjenušac Val Rose zaintrigirao, a zlatni Stari podrum Cabernet Sauvignon ponosno pokazao ko nosi krunu Decantera

 

Vikend za nama obilježio je Salon vina Monte Vino 2018. Kristalna dvorana Hotela Hilton u Podgorici okupila je oko 120 vinarija i više od 560 etiketa željno čekanih da budu degustirane i komentarisane od strane brojnih ljubitelja vina, somelijera, ugostitelja, novinara i svih onih koji su odlučili da posjete ovo, već tradicionalno, vinsko druženje u srcu Glavnog grada.

Nastup kompanije bio je u znaku jubileja, 55 godina od osnivanja kompanije i već poznatog vina Epoha, koje svojom jarkom rubin bojom, bogatstvom zrelih voćnih tonova i punoćom ukusa ne ostavlja ravnodušnim ni najveće vinske znalce. Vino, po riječima mnogih, osvaja svojim kvalitetom i veoma pristupačnom cijenom, a priča o njegovom nastanku je za ponos ne samo Plantaža već i cijele Crne Gore u kojoj je naš brend godinama na vodećoj poziciji kada je riječ o kvalitetu i kvantitetu premium proizvoda. Zadovoljni reakcijama vinske publike, širom regiona, na našu najnoviju etiku, ovo sajamsko izlaganje koristimo i kao uvertiru za potpuno novo rose voćno-kremasto iskustvo, pa tako premijerno predstavljamo pjenušac Crnogorski Val Rose, čije arome jagode i maline zavode, a dugotrajni mjehurići svakim gutljajem čine zadovoljstvo svježinom ukusa većim. Brojne dame, nijesu krile zadovoljstvo, i po obilasku ostalih štandova vraćale su se da završetak degustacionog dana obilježe gutljajima ove naše nove kupaže Cabernet Sauvignona i Grenache-a, čija primamljiva svijetlo ružičasta boja bakarng odsjaja, svježina voćne arome i ukusa prijaju svim čulima.

Kruna štanda (da ne pišemo Salona) bio je Stari podrum Cabernet Sauvignon 2012., nosilac zlata sa prošlogodišnjeg Decantera u Londonu, koji gdje god da se pojavi izazove ogromno interesovanje, kako vinskih stručnjaka tako i brojne vinske publike od mlađih do starijih ljubitelja. Sinergija snage boje, raskoši arome i punoće ukusa ovog vina čine da svaki gutljaj bude dugotrajan i krajnje dragocijen. Zadovoljstvo mnogobrojnih prisutnih koji su uživali u zlatnim gutljajima, i komentari brojnih da su na Salon došli isključivo da bi probali ovo ultra premium vino, i ovom prilikom punili su nam srca, ali i obavezivali nas da i ubuduće pravimo ovako velika i moćna vina.

Pored sjajnog nastupa na samom Salonu, kompanija je u održala i radionicu na temu : “Sorte vinove loze-izazov za kreiranje novih vina“, koju je vodila Prof. dr Vesna Maraš, direktorica Sektora za Razvoj i istraživanje kompanije.

Kroz brojne činjenice i rezultate važnih projekata koje je kompanija sprovela na radionici je pokazano zašto je Crna Gora mala zemlja – velikih vina, a kroz degustaciju vina Crnogorski Val Rose, Kratošija i Epoha, svi prisutni upoznali su bliže proces proizvodnje različitih tipova i stilova naših vina. Direktorica Vesna Maraš podsjetila je da su “Plantaže” prva kompanija na prostorima bivše Jugoslavije koja je uspostavila evropska pravila proizvodnje grožđa i vina i usvojila sve standarde kvaliteta. I ovom prilikom podsjetili smo prisutne da se naša vina danas izvoze u više od 43 države svijeta i da su dobitnici velikog broja važnih priznanja. Ono što je i na ovom predavanju izazvalo veliku pažnju publike, kao i ukupne međunarodne stručne i naučne javnosti, jeste da crnogorska Kratošija ima isti DNK kao što ima Primitivo, odnosno Zinfandel, a da su Vranac, Krstač i Žižak crnogorske autohtone sorte koje imaju jedinstvene originalne DNK profile. Veliku pažnju izazvalo je i to da su Kratošija i Vranac u bliskoj genetičkoj vezi. Podsjećanja radi, ovi važni podaci iznijeti su i na proslogodišnjoj konferenciji o Vrancu čiji inicijator i organizator je bila upravo naša kompanija.

Salon Monte Vino organizovalo je Nacionalno udruženje sommeliera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Nastup naše kompanije i na ovom vinskom dešavanju ocijenjen je najvišim ocjenama i brojnim pohvalama koje potvrđuju omiljenost našeg brenda ne samo na domaćem već i regionalnom i ino tržištu koje se gotovo svake godine širi zahvaljujući originalnosti i autentičnosti naših premium vina.

Epoha brošura

Val Rose brošura

 

Comments are closed.