NOVOSTI
Plantaže na 15.Beogradskom salonu vina (December 12, 2018 7:16 am)
Vino pijemo sa onima koje volimo – duža (December 7, 2018 9:58 am)
Zoran Kalezic – Kotrlja se zivot (December 7, 2018 9:55 am)
13. Sajam vina VINOcom, Zagreb (December 7, 2018 9:29 am)

Prezentaija turističke ponude “Vinski put” u okviru „Kulturnih Ruta Savjeta Evrope“

Kompanija je predstavila svoju turističku ponudu “Vinski put” na prezentaciji „Kulturnih Ruta Savjeta Evrope“, održanoj u utorak, 13.03. u hotelu Centre Ville, u Podgorici.

Inicijativa Kulturne rute Savjeta Evrope uspostavljena je 1987. godine sa ciljem jačanja saradnje u oblasti kulturnog turizma. Održivi razvoj, socijalna kohezija, značaj evropskog jedinstva, istorije i kulture i otkrivanje manje poznatih destinacija kroz turističku promociju, glavne su ideje ovog programa. Crna Gora se 2011. godine pridružila Proširenom parcijalnom sporazumu (EPA) programa Kulturne rute, što je omogućilo nacionalnim institucijama i organizacijama da se kroz saradnju sa partnerima iz Evrope uključe u ovaj program.

Na prezentaciji u Podgorici, na temu kulturnog turizma, ali i predstavljanja pojedinačnih kulturnih ruta koje su dobile sertifikat Savjeta Evrope govorili su Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture, Stefano Dominioni, direktor Evropskog instituta za kulturne rute i izvršni sekretar proširenog parcijalnog sporazuma o Kulturnim rutama, Emanuela Panke, Kulturna ruta “Inter Vitis”, Olga Mezeridou, Kulturna ruta maslinovog drveta i predstavnik Službe za vinski turizam naše kompanije Vladan Đuričković.

Nakon obraćanja Ministra kulture Crne Gore Aleksandara Bogdanovića, koji je istakao sve važnosti saradnje koju u kontinuitetu ostvaruju Crna Gora, odnosno ministarstvo – kako sa Savjetom Evrope, tako i sa Evropskim institutom za kulturne rute uslijedila je prezentacija kompanije na temu „Aktivnosti na razvoju vinskog turizma kompanije „13.Jul – Plantaže“,  koja je prikazala put razvoja vinskog turizma u kompaniji od samog početka do danas, zajedno sa budućim planovima i ciljevima. Izlaganje predstavnika kompanije probudilo je veliko interesovanje među učesnicima i posjetiocima konferencije, koji su po završetku imali niz pitanja vezanih za postojeće aktivnosti, mogućnosti povezivanja raznih činioca i učesnika vinskog turizma na nivou zemlje, a svima je posebno bio interesantan i kapitalan projekat „Vinskog sela“ koji će naša kompanija realizovati u budućnosti.

Po završetku prezentacije uslijedilo je potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Evropskog instituta za kulturne rute i Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Donja Gorica, sa ciljem jačanja saradnje u oblasti kulturnog turizma i upravljanja kulturnom baštinom.

Pored samih učesnika i predstavnika medija, na konferenciji je bio prisutan i veliki broj predstavnika manjih vinarija našeg podneblja, kao i članovi udruženja maslinara Crne Gore.

Turistička ponuda kompanije “Vinski put” od izuzetnog je značaja za dalji razvoj vinskog turizma i ne samo Plantaža već generalno Crne Gore – zemlje velikih vina koja svojim autohtonim sortama, najvećim vinogradom u Evropi u jednom kompleksu, izvanrednim uslovima klime i tla predstavlja podneblje velikih vinogradarsko-turističkih potencijala.

Comments are closed.