POSJETA MASTER SOMMELIERA ERIKA ZWIEBEL-a I HEAD SOMMELIERA MIROSLAVA KALINIĆA

U  utorak 18.09.2018.  imali smo veliku čast da ugostimo Master Sommeliera gospodina Erika Zwiebel-a i Head Sommelier-a kompleksa  Regent Montenegro, gospodina Miroslava Kalinića.

G.Zwiebel, porijeklom Alzašanin, koji živi i radi u Engleskoj i koji je titulu Master Sommeliera (najviši nivo koji j moguće dostići u ovom poslu) zavrijedio još 2002. god., a u pratnji gospodina Kalinića, koji je imao priliku da se takmiči na najprestižnijim takmičenjima i koji je dugo vremena živio i radio na Kipru,  izrazili su želju da posjete našu kompaniju i da se upoznaju sa novitetima iz Plantaža.

Obilazak je započet sa onog mjesta odakle je sve počelo. U pratnji tehnologa sa entuzijazmom su se prepustili lavirintu Starog podruma koji datira iz 1963.godine.

Imali smo čast da gostima predstavimo vina koja se ne mogu naći u slobodnoj prodaji, koja su rezultat mikrovinifikacija i brojnih eksperimenata, pa su se tako pred stručnim gostima našli Marselan, Petit Verdot, kupaža Merlota i Caberneta , te dva klona Vranca. Izlišno je govoriti koliko su gosti bili oduševljeni klonovima Vranca.  Očigledno je da Vranac sa redukovanim prinosom ima svoje adute. Imamo ih i mi, ali smo par njih sačuvali za kraj.

Posebnu pažnju vinskih znalaca privukao je Petit Verdot, za kojeg su istakli da je vino koje ne samo u kupaži,  već i kao čisto sortno ima veliki potencijal.

Sljedeća stanica na Vinskom putu bio je podrum Šipčanik.

G.Zwiebel je tokom svoje bogate karijere obišao mnoštvo vinskih podruma , ali je i pored toga bio zatečen i impresioniran grandioznošću ovog objekta. Degustirana su redom vina: Vrhunski Krstač, Malvazija, Pinot Blanc, Epoha i na kraju i Vranac Reserve.

Odatle, kroz vinograd, kraj nebrojenih čokota, zasađenih na toliko već puta opjevanom Ćemovskom polju, posjeta je nastavljena u našem restoranu „Jezero“, sa čije se terase pruža jedinstveni pogled na nacionalni park Skadarsko jezero.

Uslijedilo je “sljubljivanje” hrane i vina (termin „mariage“ je najčešće korišćen kod francuza za ivanje ovog divnog spoja),  pa su gosti nastavili sumiranje  utisaka uz vina Val Rose, Malvazija (preporuka naših gostiju bila je da se ovo vino  izvrsno uklapa uz specijalitete azijske kuhinje), Luča, vino Regina (ekskluzivno, novo roze vino koje će se uskoro naći u prodaji ), Stari podrum Cabernet Sauvignon (zlatna medalja na Decanteru u Londonu 2017.)

Na kraju je uz desert, kao i obično Medun našao svoje mjesto.

Teško je  opisati koliko su za svaku ozbiljnu vinariju značajne ovakve posjete, koliko samo dragocjenih iskustava stičemo iz dana u dan, stvarajući neraskidive vinske niti, a naši dragi gosti će svakako ponijeti sa sobom još jedno sjećanje na ovu posjetu i nadaleko prenositi dobar glas i vizionarsko nasljeđe čijoj priči nema kraja.

 

Comments are closed.