NOVOSTI

Plantaže desetogodišnji partner festivala “Odakle zovem”

Kompanija je tradicionalno i ove godine podržala festival ,,Odakle zovem, Podgorica 2018.”  koji je trajao od 27.juna do 1.jula. Festival je organizovala knjižara Karver pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Glavnog grada i Britanske ambasade u Crnoj Gori.

Deseti međunarodni festival, na platou ispred knjižare Karver, otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.
Govoreći o značaju festivala, Bogdanović je istakao da ova manifestacija odskače od standardnih kilišea književnih festivala.Pored raznovrsnih poetika, formi i književnih izraza, kao i stalnog kritičkog i teorijskog diskursa, bitan segment festivala, rekao je Bogdanović, čine i filmski i muzički sadržaji, što je sve zajedno rezultiralo osmišljenom multimedijalnošću.

Bogdanović je istakao da upravo zbog toga festival “Odakle zovem” mora imati svoje posebno mjesto u svim budućim strategijama kojima se afirmiše dijalog između kultura, posebno u segmentu razmjene književnih i umjetničkih iskustava između naroda ovog regiona.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp, kao pokrovitelj festivala istakla je da su danas odnosi dviju država bolji nego ikad, u velikoj mjeri zahvaljujući tokovima ideja i kulture između Crne Gore i Velike Britanije.”Prije 140 godina poruka bi putovala nekoliko sedmica kako bi stigla do Londona, a poziranje za fotografiju trajalo je i po par sati. Sada riječi i slike putuju odmah. Festival „Odakle zovem” pomaže nam da se osvrnemo na to kako riječi, bilo izgovorene ili napisane, zajedno sa drugim oblicima kulture izdaleka i iz domovine, obogaćuju sve nas”, rekla je ambasadorka Kemp.

Naša Kompanija prepoznala je značaj ove kulturne forme još od njenog osnivanja.I ove godine, goste i organizatore festivala domaćinski je dočekala 28.06. u vinskom podrumu Šipčanik.Oko 50 zvanica uživalo je u pričama koje su za ovaj festival čitali umjetnici poput Boža Koprivice, Varje Đukić, Kruna Lokotara, Zorana Ferića, Lena Ruth Stefanović, Olje Knežević, Slobodana Šabeljića i Olivere Tičević.

Kao i svake godine priče su pisane u okviru konkursa “Vranac-najbolja kratka priča”, a sve one, uključujući i pobjedničke, objavljene su na sajtu. Prijatna podrumska atmosfera, uz čašu vina i dobre priče, učinili su i ovogodišnje festivalsko druženje posebnim. Topli pozdravi iz Crne Gore gostima su uručeni kroz poklon pakovanja vina Vranac Pro Corde, koje je samo po sebi, posebna i kvalitetna priča koja traje godinama unazad, iznova osvajajući srca ljubitelja širom regiona i dalje…

Organizatorka festivala, književnica Varja Đukić, i ovom prilikom, posebno je istakla nesebično zalaganje i saradnju naše Kompanije na promociji festivala i konkursa “Vranac-najbolja kratka priča” koji će se svakako razvijati i još više promovisati u narednim godinama.

Kompanija je ponosna što je festival “Odakle zovem” tokom protekle decenije promovisao djela crnogorskih pisaca koji su temelj naše kulturne baštine, kao i reditelja i scenarista, mladih književnika, muzičara, likovnih umjetnika, majstora stripa i svih koji danas nastavljaju da tragaju za novim izrazom.

 

Comments are closed.