PODRUMI

Sipcanik

Vjerujemo da su vina „djeca podneblja“ i da karakter i kvalitet vina potiču direktno iz samog vinograda i zato smo posvećeni proizvodnji vina koja su u mogućnosti da u potpunosti izraze svoje porijeklo. Zato, sve što radimo i u vinogradima i u podrumima, radimo sa velikim poštovanjem prema sopstvenoj zemlji, prema sopstvenom vinogradu i grožđu koje se u njemu rađa. Prateći najviše svjetske standard u Ćemovsko poljesavremenoj proizvodnji vina, konstatno smo i ka inovacijama, prateći poslednja naučna saznanja u oblastima vinogradrstva i vinarstva.

Najveći dio proizvodnje vina se odvija u podrumu „Ćemovsko polje“, koji je opremljen najsavremenijom opremom i u kojem se primjenjuju najnovija svjetska tehnološka dostignuća.

 

PlantazeNajstariji podrum Plantaža – „Lješkopolje“ je renoviran i pretvoren u podrum za odležavanje specijalnih serija vina, kao i za eksperimentalne vinifikacije. U ovom podrumu se obavi oko 100 mikrovinifikacija godišnje.

U petoj deceniji postojanja, otvoreno je i jedno novo poglavlje istorije podgoričkih Plantaža, ali i nova dimenzija vina sa Ćemovskog polja – velelepni vinski podrum Šipčanik. Stari vojni aerodrom je pretvoren u impresivnu riznicu vina, po principu francuskih chateau, jer je podrum smješten usred vinograda, u istoj zemlji, u istom kamenu iz kojih se loza rađa.

podrumŠipčanik je otvoren krajem 2007., nakon prve faze rekonstrukcije koja je trajala nešto više od godinu dana i u koju su Plantaže uložile dva miliona eura.

Podrum se nalazi na prosječnoj dubini od preko 30 metara ispod zemlje. U obliku je zavojitog tunela, dugog 356 metara, prosječne širine 13,5 i visine 7 metara.

Temperatura je gotovo konstantna – između 17 i 19 stepeni. Vlažnost – 70 do 80%.

U impresivnom prostoru, na 7.000 metara kvadratnih, vino se u drvenim sudovima njeguje u idealnim klimatskim i tehnološkim uslovima. U drvenim buradima odležava i stari dva miliona litara vina.

Pogledajte video: Šipčanik jedinstvena riznica vina