NAŠE SORTE

grozdje

NAŠA VINOVA LOZA

Blagodareći izvanrednom podneblju, sastavu tla i povoljnom položaju, u našim vinogradima se uspješno gaje autohtone, kao i svetski poznate sorte vinove loze. Oko 70% vinograda zauzima naša glavna sorta vranac. Nacionalni ponos Crne Gore!

TAJNA ĆEMOVSKOG POLJA 8Vranac

Vranac je drevna crnogorska sorta i njeno pravo porijeklo je skriveno u dubinama istorije. Ono što je danas, poslije najnovijih naučnih otkrića izvjesno, jeste da vranac potiče iz užeg areala Crmnice i da je u veoma bliskom srodstvu sa kratošijom, pa čak i da postoji prvostepeni odnos između te dvije sorte. Dakle, u najbližoj mogućoj relaciji: roditelj-potomak, s tim da još samo nije poznato koja je sorta roditelj, a koja potomak.

Istorvremeno, DNK analizom je utvrđeno da je kratošija genetski identična italijanskoj sorti primitivo i američkoj sorti zinfandela, što je otvorilo i nova, uzbudljiva pitanja i o samom vrancu.

U Plantažama se od 2004. godine radi na projektu “Klonska selekcija autohtonih sorti vinove loze”, u cilju poboljšanja agrobioloških i privredno- tehnoloških osobina crnogorskih autohtonih sorti. Izvršeno je izdvajanje pojedinih čokota koji su se isticali svojim osobinama unutar populacije sorti, a izdvojeni čokoti su umnoženi i posađeni. Podignut je predbazni i bazni matični zasad potencijalnih klonova, a 2012. godine Plantaže su započele i zvaničnu proizvodnju sertifikovanog loznog sadnog materija sorte vranac.

TAJNA ĆEMOVSKOG POLJA 3

Inače, grozd vranca ima male, blago eleptične, bobice plavocrne boje čije meso je bezbojno i veoma ukusno. Karakteriše ga veliki sadržaj šećera. Obično se bere u poslijednjoj nedjelji avgusta ili prvoj nedjelji septembra.

Krstač

Među bijelim sortama prednjači naša autohtona sorta krstač. Krstač se na Ćemovskom polju uzgaja na mikrolokalitetu „Nikolj Crkva“, a svi pokušaji da se prenese u druga svjetska područja bili su bezuspješni. Plantaže su jedina vinarija koja proizvodi vino od ove autohtone sorte.

Grozd je srednje velik, zbijen i podsjeća oblikom na krst, po čemu je i dobio ime. Bobice su srednje veličine, blago eleptične, zelenožute boje. Meso bobica je neobojeno. Berba grožđa obavlja se u prvoj nedjelji septembra.

Ostale sorte

TAJNA ĆEMOVSKOG POLJA 9

Među bijelim sortama, uz krstač, tu su i Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Blanc. Velike svjetske crvene sorte predvode Cabernet Sauvignon i Merlot, a sve upečatljivije rezultate postižu i Alicante bouschet i Negroamaro. U eksperimetalnim kupažama sa vrancem, posebno se ističu Marselan i Petit verdot.

Istovremeno, u vinogradima njegujemo i veliki broj oglednih zasada, sa još 20 drugih vinskih sorti grožđa. A, posebnu pažnju već nekoliko godina posvećujemo obnovi jedne pomalo zaboravljene crnogorske autohtone bijele sorte vinove loze po imenu žižak, čija vina očekujemo sa posebnim uzbuđenjem.