ISTORIJA

Istorija 1

ZA VINO JE POTREBNO VRIJEME

Kada razmišljamo o vinu, uvijek se pitamo: u čemu se sastoji njegova tajna? Šta je to potrebno da neko vino bude zaista posebno? I samo jedno je sigurno, za vino je potrebno – vrijeme! Vrijeme, tokom kojeg će generacije otkrivati tajne svoga podneblja. Svoga parčeta zemlje, ispod svoga parčeta neba. Svoje vinove loze. I svoga vina sa te zemlje. Vrijeme, tokom kojeg će generacije, iz ruke u ruku, jedne drugima predavati svu svoju posvijećenost i sva svoja saznanja…Saznanja o nebu i suncu, o zemlji i kamenu, o snu i nesanici, kada se vino rađa.
Vrijeme! Za vino je potrebno vrijeme, a Plantaže su vinu poklonile već više od pola vijeka i nekoliko generacija svojih vinogradara, vinara i podrumara koji su učestvovali u stvaranju jedne od najuspješnijih crnogorskih kompanija uopšte.
Više od pola vijeka, crnogorska kompanija „13. jul – Plantaže“ predstavlja jednog od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i lozove rakije u Jugoistočnoj Evropi, u čijem posjedu se nalazi jedinstven vinograd impresivne površine od 2.310 hektara u jednom kompleksu.

Više od pola vijeka Plantaže njeguju i hiljadu godišnju crnogorsku tradiciju vinogradarstva i vinarstva, najveću pažnju posvjećujući upravo crnogorskim autohtonim sortama grožđa i autentičnom crnogorskom vinu u kome se ogleda crnogorska kultura i duh jednog zaista jedinstvenog podneblja smještenog između mora i planina.

IstorijaPlantazePlantazePlantazePlantaze

CRNA GORA – ZEMLJA VINA

Ko je na prostorima Crne Gore prvi zasadio vinovu lozu? Stari Grci, Rimljani, Sloveni, ili oni koji su ovdje možda oduvijek bili i koji su se u moru vremena srodili sa našim slovenskim precima? Možda to nikada nećemo saznati, ali možda to nije ni toliko važno, jer već hiljadama godina ovdje vinova loza raste i rađa vino koje priča priču o svom zavičaju: „Ovo je Crna Gora. Zemlja vina“!

Vjekovima je vino bilo dio crnogorske vjere, kulture i običaja. U Crnoj Gori je rođen Vranac, vran kao vrani konj istog imena – metafora snažnog, plemenitog vina. Razvijalo se vinogradarstvo kroz vrijeme, a polovinom 19. vijeka, crnogorski knjaz Nikola Petrović je svoju podršku izrazio riječima: „Da svaki vojnik iz mjesta gdje loza može rasti, zasadi po dvije stotine čokata”.

Za crnogorsko vino tako je počelo novo doba. I već 1907. godine na izložbi vina u Londonu, Crnogorski Vranac je osvojio prvu nagradu.

Danas je vranac glavni simbol crnogorskog podneblja i crnogorskog vinogradarstva i vinarstva. On je naš nacionalni ponos i metafora Crne Gore, male zemlje – velikih vina!

PlantazePlantazePlantazePlantaze Plantaze

VIZIONARI

Šezdesetih godina prošlog vijeka počela je i priča o savremenom vinogradarstvu i vinarstvu. Godine 1963. spojena su poljoprivredna dobra na području Podgorice, Danilovgrada i Virpazara u agrokombinat „13. jul“, koji je kasnije pretvoren u modernu kompaniju „13. jul – Plantaže“.

Grupa entuzijasta i vizionara „Plantaža“ pokrenula je 1970., za to vrijeme, nevjerovatan projekat podizanja vinograda površine veće od 2.000 hektara. U besplodnoj pustari pored Podgorice, u narodu poznatoj kao Ćemovsko polje, više na kamenu, nego na zemlji, započeli su prije više od trideset godina sadnju ovog jedinstvenog vinograda.

Na žaropeku – golom kamenu, u besplodnom divljem polju koje sunce grije čak 2.500 sati godišnje, od 1977. do 1982. godine, zasađeno je čak 11 miliona čokota vinove loze. Bio je to najveći vinogradarski poduhvat u Evropi tog vremena, vrijedan tadašnjih 62 miliona dolara. Ćemovsko pustopolje orodila je loza vranac. Najprije vranac, zatim krstač, a onda i druge plemenite sorte vinove loze.

Prije pola vijeka, to je izgledalo kao avantura. Sada je to jedna beskrajna priča…

TAJNA ĆEMOVSKOG POLJA 1Plantazevinova lozasipcanikinoks

PLANTAŽE – REGIONALNI LIDER

Plantaže danas proizvode preko 40 različitih vina i četri tipa lozove rakije od 26 vinskih sorti grožđa. Lidersku poziciju u regionu potvrđuje proizvodnja od oko 22 miliona kilograma vinskog i stonog grožđa, kao i plasman više od 17 miliona flaširanih proizvoda godišnje (među kojima – od 90% čine vina) u 35 zemalja svijeta.

Dijapazon stilova vina obuhvata raspon od pjenušavih do slatkih, od svježih i lakih, belih i crvenih vina, do snažnih, strukturnih vina koja su u stanju da odležavaju i da se razvijaju godinama, pa i decenijama.

Od vranca, kao naše glavne nacionalne sorte, proizvodimo čak deset različitih vina: Crnogorski Vranac, Vranac Pro Corde, Vranac Barrique, Vladika, Stari podrum, Vranac Reserve, Premijer, Kraljevski Vranac i slatki Medun.

Poseban ponos Plantaža predstavlja Vranac Pro Corde, vranac za srce – iz srca grožđa. Vino jedinstveno u svijetu po sadržini proantacijanidola, koji izuzetno blagotvorno djeluju na ljudski organizam.

Vina Plantaža su, u poslijednjih pedeset godina, osvojila više od 800 nagrada i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima, takmičenjima i sajmovima.

Pogledajte video: Za vino je potrebno vrijeme