MASLINOVO ULJE – TEČNO ZLATO SA ĆEMOVSKOG POLJA

Kompanija „Plantaže“ se uzgojem masline bavi od 2005. godine, na ukupnoj površini koja danas zauzima 23 hektara. Masline su, tako postale, najmlađa biljna kultura koja se gaji u Plantažama. Danas je u posjedu kompanije 10 000 stabala masline, od kojih je u rodu njih oko 7.000. Ove godine plan je da se zasad proširi za još 3 000 stabala, tako da će do kraja 2018. godine Plantaže gazdovati maslinjakom od 13 000 stabala, sa tendencijom rasta do 20 000 stabala u naredne 2 do 3 godine.

Sorte koje se gaje u Plantažama su internacionalne: Arbequina (Arbekina), (Leccino) Lećino, Maurino, Frantoio, (Bianchera) Istarska bjelica i autohtona Barska žutica, a više od polovine zasada je pod sortom Lećino.

Ovogodišnja berba masina u Plantažama je bila izvanredna i ubrano je blizu 40 tona maslina, što je uveliko premašilo ovogodišnji plan.

Pažljivom njegom i isključivo ručnom berbom, uz najsavemeniju preradu na presama za hladno cijeđenje, dobijeno je zlatno – zeleno ulje raskošnog mirisa i skladnog, pikantnog plemenitog ukusa u količini od 6 tona.

Stručnjaci ga ocjenjuju najvišim ocjenama, a interesovanje je toliko da je gotovo kompletna proizvodnja već unaprijed plasirana. Ova količina povećavaće se iz godine u godinu, kako stabla budu jačala i dostizala svoj puni rod i kako budu pristizale nove površine pod maslinicima. Tako će Crna Gora, domovina najstarije masline na svijetu, ponovo zauzeti mjesto koje joj pripada u svijetu maslinarstva, zaokružujući svoju autentičnu gastronomsku priču.

Kako bi se što bolje sačuvali polifenoli, masline su se u Plantažama brale dok su još bile zelene. Prvi rezultati pokazuju da je u pitanju ulje izvanrednog kvaliteta- hladno cijeđeno, extra djevičansko, sa dosta polifenola. Ulje koje se proizvodi u Plantažama je isključivo extra djevičansko koje se smatra za najfinije maslinovo ulje. Ovo ulje nosi oznaku „extra-virgin olive oil“ i dolazi iz „djevičanske proizvodnje“, što znači da se masline cijede isključivo fizičkim pritiskom, bez zagrijavanja i upotrebe hemijskih procesa, a ovakvo ulje ne smije sadržati više od 0,8% kiselosti. Maslinovo ulje Plantaža sadrži svega 0,16% kiselosti.

Prilikom prerade, temperatura tijesta ne prelazi 27C, što je garancija zadržavanja polifenola i ostalih korisnih jedinjenja, što ulje čini ljekovitim, a samim tim jednim od najkorisnijih biljnih proizvoda po ljudsko zdravlje, pa se nerijetko za maslinovo ulje može čuti da se kaže da je “eliksir ljudskog zravlja”.

Masline uzgajane na poljima Plantaža u svom plodu nose koncentrisane sve blagodeti i ljepote Mediterana. Ova zimzelena biljka, njen plod i dragocjeno ulje smatraju se univerzalno prepoznatljivim simbolom mediteranske kuhinje i čitave male filozofije ishrane, otpornosti i zdravlja ljudi.  Maslinovo ulje je izuzetno bogato bjelančevinama, saponinima, vitaminima A, D i E, te masnim kiselinama među kojima se posebno izdvaja oleinska, koja je dokazani antioksidans.

Comments are closed.