NOVOSTI

Iskustvo Kompanije na polju društveno odgovornog poslovanja

U organizaciji Instituta za društveno odgovorno poslovanje, 18. juna u hotelu Centre Ville u Podgorici, održana je konferencija pod nazivom “Društvena odgovornost kompanija u Crnoj Gori i iskustva na istom polju najvećeg crnogorskog brenda “13.Jul-Plantaže” .

Cilj konferencije bio je podizanje svijesti o važnosti odgovornog poslovanja za inkluzivan i održiv razvoj, posebno u kontekstu EU integracija i globalnih ciljeva održivog razvoja. Budući da su Plantaže prepoznate kao istaknuti promoter društveno odgovornog poslovanja u Crnoj Gori, Institut za društveno odgovorno poslovanje je ovom prilikom pozvao izvršnu direktoricu kompanije, Vericu Maraš, da sa ekspertima iz ove oblasti, podijeli pozitivna iskustva naše kompanije.

Izvršna direktorica Kompanije predstavila je koncept društveno odgovornog poslovanja Plantaža koji obuhvata internu i eksternu dimenziju. Interna, podrazumijeva investicije u ljudski kapital koje su u periodu od 2008-2017. iznosile 5.765,725 eura. Najviše, preko 4 miliona izdvojeno je za rješavanje stambenog pitanja zaposlenih, dok je za edukaciju, seminare, kurseve i obuku radnika utrošeno preko 320,000 eura. U istom periodu kolektivno osiguranje na poslu i van posla koštalo je 246,174 eura ili 25,000 eura godišnje, navela je Maraš. Naknade za pomoć zaposlenima u slučaju bolesti iznosile su 545,000 eura, a za pomoć u slučaju smrti preko 353,000 eura.

Druga dimenzija, eksterna, odnosi se na humanitarnu pomoć, donacije, sponzorstva i otkup grožđa, što je za proteklih 9 godina dostiglo iznos od 4.414,245 eura. Maraš je naglasila da je za poplavljena područja u Crnoj Gori 2010. izdvojeno 128,000 eura, a 2011. godine 58,000 eura. Za sanaciju posljedica elementarne nepogode februara 2012. Plantaže su uplatile 24,000 eura, dok su za pomoć poplavljenom području u Srbiji izdvojile 31,000 eura. U istom periodu donacije i sponzorstva dostigle su iznos od skoro 2 i po miliona eura, od čega je preko milion investirano u sport. Sa posebnim zadovoljstvom Maraš je pomenula akciju “Slavimo život” u okviru koje su sve bebe rođene od 1-3. januara dobile po 500 eura, a prvorođene 1000 eura. Od 2010-2016. ovu pomoc je dobilo 419 beba.

Kao važan segment društveno odgovornog poslovanja Maraš je izdvojila otkup grožđa, stimulisanje razvoja manjih proizvođača i kroz privatno-javno partnerstvo razvoj vinogradskog sektora u cjelini. Po riječima izvršne direktorice, Kompanija pomaže stvaranje fundamenta za razvoj crnogorskog vinskog klastera i osnove za formiranje vinogradskog registra, što mora biti završeno prije pristupa EU.

Kao društveno odgovorna kompanija Plantaže posluju po međunarodno priznatim standardima – ISO 9001, ISO 14 001, ISO 22000 i HACCP što podrazumijeva kvalitet u poslovnoj organizaciji, zaštiti životne sredine, bezbjednosti hrane i kontroli ključnih tačaka proizvodnje. U okviru zaštite životne sredine, Maraš je pomenula kotao za biomasu, orezanu lozu, koja bi se koristila za proizvodnju toplotne energije. Napomenula je i da je u toku razrada projekta tretmana tehnoloških otpadnih voda čime bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.

Vinski put izdvojila je kao izuzetno važan projekat koji razvojem vinskog turizma doprinosi ukupnoj turističkoj ponudu države, “Crna Gora se promoviše kao zemlja velikih vina i poznata vinska destinacija sa svojim autohtonim sortama i najvećim vinogradom u Evropi”, zaključila je Maraš svoje izlaganje o Plantažama kao društveno odgovornoj kompaniji.

Na konferenciji su učestvovali i mr Andreja Mihailović, izvršna direktorica Instituta za društveno odgovorno poslovanje Crne Gore, dr Branislav Radulović, član Senata Državne revizorske institucije i potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore, prof. dr Mirjana Kuljak, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Lidija Rmuš, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne Komore, Neli Rašović, potpredsjednica Instituta za društveno odgovorno poslovanje, Draško Novaković, sekretar Instituta za društveno odgovorno poslovanje, dr Veselin Luburić, predsjednik UO Instituta, Džemal Lekić, koordinator projekta Klik Podgorica, Mišo Savović, osnivač i izvršni direktor NaMapi – Studio za nekretnine“ i Milo Radulović, osnivač i izvršni direktor MARLEQ-a.
Prema istraživanju Instituta za DOP, kompanije koje su svoje poslovne ciljeve dovele u vezu sa društvenim ciljevima ubiraju brojne benefite. Potrošači više kupuju njihove proizvode, jer kupovinu tih proizvoda doživljavaju kao svoj humanitarni doprinos. Za uzvrat, kompanija bilježi povećanje prometa, konkurentnosti i bolje pozicioniranje brenda. Istovremeno jača svoj korporativni imidž i reputaciju što dovodi do porasta vrijednosti akcija, priliva investicija i boljeg pozicioniranja na domaćem i stranom tržištu. Upravo takvim poslovanjem Plantaže su postale najprestižniji i u svijetu najpoznatiji crnogorski brend, zaključak je konferencije o društveno odgovornom poslovanju kompanija u Crnoj Gori.

Comments are closed.